Beschimpte Newcastle-baas maakt weg vrij voor omstreden Saoedische prins

Reacties

De kans is groot dat Newcastle United op korte termijn wordt overgenomen. Verschillende Engelse media hebben documentatie ingezien waaruit blijkt dat eigenaar Mike Ashley onderhandelt met een consortium over een deal van ongeveer 300 miljoen pond, ruim 340 miljoen euro.

Beschimpte Newcastle-baas maakt weg vrij voor omstreden Saoedische prins
© Pro Shots

Volgens Sky Sports zal het PIF, een investeringsfonds uit Saoedi-Arabië, tachtig procent van de aandelen in handen krijgen. Amanda Staveley krijgt namens PCP Capital Partners tien procent in bezit en gaat naar verluidt een belangrijke functie bij The Magpies bekleden. De resterende tien procent is bestemd voor de miljardair-broers David en Simon Reuben, die veel vastgoed in hun bezit hebben in Newcastle.

Als de overname door de Premier League wordt goedgekeurd maakt Ashley een mooie winst. De nu 55-jarige zakenman kocht Newcastle een kleine dertien jaar geleden voor dik 150 miljoen euro. Ashley slaagde er nooit in populair te worden bij de fans. Onder zijn leiding degradeerde Newcastle twee keer uit de Premier League en een rol als challenger zat er nooit in, behoudens de campagne 2011/12 toen de club onder Alan Pardew vijfde werd. Eens in de zoveel tijd wordt er flink geprotesteerd. Zo bleven begin dit seizoen honderden stoeltjes leeg, waarmee fans hun onvrede uitten over het vertrek van manager Rafael Benítez.

De afgelopen jaren werd er meermaals bericht over een op handen zijnde overname (de club staat ook al geruime tijd te koop), maar een akkoord bleef telkens uit. Supporters verwijten Ashley met name dat hij te weinig investeerde in de selectie. Als het PIF het voor het zeggen krijgt, zal dat ongetwijfeld veranderen. Het door kroonprins Mohammed bin Salman geleide fonds beschikt over bijna onbeperkte financiële middelen.

Zwaait Mohammed bin Salman binnenkort de scepter bij Newcastle United?
© Pro Shots
Zwaait Mohammed bin Salman binnenkort de scepter bij Newcastle United?

De 34-jarige Bin Salman staat er bij mensenrechtenorganisaties niet goed op. De kroonprins liet al meerdere keren strijders voor vrouwenrechten arresteren. In 2017 werden bovendien honderden prinsen opgesloten als actie tegen corruptie. Er werd een schikking getroffen, maar hun politieke rol was daarna uitgespeeld. De gewelddadige moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel deed de reputatie van de Saoedische machtshebbers - Bin Salman incluis - ook geen goed. Bin Salman heeft altijd ontkend dat hij hier de opdracht voor heeft gegeven.

De BBC schrijft in een analyse dat er nog geen witte rook is. 'We hebben met Ashley wel vaker in dit stadium gezeten. Het lijkt erop dat er schot in de zaak zit, maar hoe lang gaat dit nog duren? Dat is de volgende vraag die moet worden gesteld. Het kan nog zeker een maand duren totdat de Premier League toestemming geeft. Als je er puur financieel naar kijkt, dan staat Newcastle er nu beter voor dan ten tijde van de komst van Ashley. Het valt te begrijpen dat fans cynisch zijn, omdat er al eerder sprake was van een deal.'

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
10
Burnley
38
15
9
14
43-50
-7
54
11
Southampton
38
15
7
16
51-60
-9
52
12
Everton
38
13
10
15
44-56
-12
49
13
Newcastle United
38
11
11
16
38-58
-20
44
14
Crystal Palace
38
11
10
17
31-50
-19
43
15
Brighton & Hove Albion
38
9
14
15
39-54
-15
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.