Beroerde balans tegen Italië, goede herinneringen aan Polen en primeur tegen Bosnië

Reacties

Nederland treedt in Groep 1 van Nations League A aan tegen Bosnië-Herzegovina, Italië en Polen. Aan dat laatste land bewaart Oranje zijn beste herinneringen, maar dat geldt zeker niet voor de Squadra Azzurra.

Beroerde balans tegen Italië, goede herinneringen aan Polen en primeur tegen Bosnië
© Pro Shots

Italië

Van de drie landen die dinsdagavond aan Nederland gekoppeld werden bij de Nations League-loting, is Italië het land waar Oranje het vaakst tegen speelde. In totaal troffen beide landen elkaar 21 keer. Nederland won slechts drie keer van de Azzurri, die slechts een van de laatste veertien onderlinge ontmoetingen verloren. Dat was wel meteen de laatste competitieve interland tussen beide landen.

Op het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland speelde Oranje in de eerste speelronde van Groep C tegen de regerend wereldkampioen, die op een 3-0 nederlaag werd getrakteerd. Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst zorgden voor de ruime overwinning van Nederland. Daarna oefenden beide landen nog vijf keer tegen elkaar. Twee keer won Italië, drie keer eindigde de vriendschappelijke interland in een gelijkspel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tijdens het EK van komende zomer speelt Italië in Groep A tegen achtereenvolgens Turkije, Zwitserland en Wales. In 1968 won Italië het EK, terwijl het WK liefst vier keer werd gewonnen. Tijdens de WK's van 2010 en 2014 slaagde Italië er echter niet in de groepsfase te overleven, terwijl het zich het laatste WK - net als Nederland - niet eens wist te kwalificeren.

Polen

Nederland en Polen kwamen elkaar vijftien keer eerder tegen en de laatste drie onderlinge ontmoetingen werden allemaal beslist in het voordeel van Oranje. Sterker, de laatste nederlaag dateert van 2 mei 1979. Desondanks eindigde Nederland nipt boven Polen in de EK-kwalificatie.

De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden was op 1 juni 2016. Nederland won toen met 1-2 in Gdansk door treffers van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum, Artur Jedrzejczyk scoorde namens de thuisploeg. Robert Lewandowski scoorde destijds niet, maar is wel de speler waar het al jaren om draait. Met 61 doelpunten in 112 interlands is de spits van Bayern München topscorer aller tijden van Polen.

© Pro Shots

Ook Polen kwalificeerde zich voor het EK van komende zomer en speelt daar in Groep E tegen Spanje en Zweden, de derde opponent is nog niet bekend. Tijdens het afgelopen WK eindigde Polen teleurstellend als laatste in een poule met Colombia, Japan en Senegal.

Bosnië-Herzegovina

In de tweede editie van de Nations League zal sowieso sprake zijn van een primeur, want Bosnië-Herzegovina en Nederland staan dan voor het eerst tegenover elkaar. Het land speelt sinds 1995 officiële interlands, maar dus nog nooit tegen Oranje.

De ploeg van sterspeler Edin Dzeko hoopt zich later deze maand via de play-offs voor het eerst te plaatsen voor het EK. De ploeg van bondscoach Dusan Bajevic treft Noord-Ierland in de halve finale en in de eindstrijd wacht dan mogelijk de winnaar van het duel tussen Slowakije en Ierland. In 2014 debuteerde Bosnië-Herzegovina op een eindronde, maar de groepsfase was het eindpunt op het WK in Brazilië.

Oranje favoriet voor Final Four: 'Nederland of Italië gaat door'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.