Bergwijn evenaart Memphis, pijnlijke cijfers Feyenoord

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Bergwijn evenaart Memphis, pijnlijke cijfers Feyenoord
PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 3
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• Voor het eerst sinds 8 juni 1987 kreeg PEC Zwolle twee penalty's in een Eredivisie-duel (PEC - AZ).

Arber Zeneli gaf zijn achtste Eredivisie-assist van 2018, in de Eredivisie bereidde alleen Steven Berghuis dit jaar meer doelpunten voor (9) dan de Kosovaar.

Morten Thorsby was de eerste speler met twee goals en een rode kaart in een Eredivisie-duel sinds Thulani Serero op 2 september 2012 (sc Heerenveen - Ajax).

Willem II
Willem II
0 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• Willem II wist voor het zevende Eredivisie-seizoen op rij het openingsduel niet te winnen (G2, V5), de laatste zes daarvan waren thuiswedstrijden.

• Doelman Lars Unnerstall (34 passes) verstuurde minimaal zes passes meer dan iedere andere VVV-speler in het duel met Willem II.

• Jordy Croux gaf tegen VVV-Venlo 24 voorzetten, het hoogste aantal voor een speler in een Eredivisiewedstrijd sinds Dries Mertens op 9 maart 2013 tegen sc Heerenveen (25).

'Onbegrijpelijk dat Ten Hag nu al is begonnen met rouleren bij Ajax'
Ajax
Ajax
1 - 1
Heracles Almelo
Heracles Almelo

• Voor het eerst in de historie verspeelde Ajax in opeenvolgende jaargangen punten in het openingsduel in de competitie, vorig seizoen was Heracles ook de tegenstander (2-1 verlies).

• De laatste drie doelpunten die Ajax tegen kreeg kwamen van buiten het strafschopgebied.

Hakim Ziyech won vijftien persoonlijke duels, op 23 oktober 2016 (tegen Feyenoord, 15) haalde hij dat aantal voor het laatst in een Eredivisie-wedstrijd.

PSV
PSV
4 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

• PSV noteerde de grootste overwinning in de eerste speelronde sinds 30 augustus 2008, destijds won het uit bij FC Utrecht met 1-5.

Gastón Pereiro was direct betrokken bij negen doelpunten in zijn laatste zeven competitieduels (6 goals, 3 assists).

Steven Bergwijn noteerde acht succesvolle dribbels tegen FC Utrecht, het hoogste aantal voor een PSV'er in een Eredivisie-wedstrijd sinds Memphis Depay in februari 2015, tegen NAC Breda (ook 8).

Zoet geniet van kickstart PSV: 'Maar de weg is nog lang'
Excelsior
Excelsior
1 - 1
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

• Zes van de laatste acht Eredivisie-doelpunten van Excelsior vielen uit een standaardsituatie.

Lisandro Semedo leed 36 keer balverlies voor Fortuna Sittard, minimaal negentien keer meer dan iedere andere speler van Fortuna.

Luigi Bruins was verantwoordelijk voor de laatste twee rode kaarten van Excelsior in de Eredivisie, enkel Jurgen Mattheij (4) pakte in dienst van de Kralingers vaker rood in de Eredivisie dan Bruins (3).

ADO Den Haag
ADO Den Haag
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

• FC Emmen werd de eerste club in 49 jaar die zijn eerste Eredivisie-wedstrijd ooit winnend wist af te sluiten, in 1969 deed SVV (4-2 tegen DOS Utrecht) dat voor het laatst.

• Voor de tiende keer op rij hield ADO Den Haag niet de nul in een Eredivisie-wedstrijd, de laatste clean sheet van ADO was op 25 februari 2018, op bezoek bij Ajax (0-0).

Kjell Scherpen (18 jaar, 201 dagen) werd de jongste startende keeper in een Eredivisiewedstrijd sinds Cees Paauwe in 1996.

De Graafschap
De Graafschap
2 - 0
Feyenoord
Feyenoord

De Graafschap won voor het eerst sinds 25 april 2002 een thuiswedstrijd in de Eredivisie van een ploeg uit de traditionele topdrie, toen werd Feyenoord met 1-0 verslagen.

• Feyenoord kwam voor het eerst sinds september 2014 niet tot scoren in drie opeenvolgende officiële wedstrijden in alle competities (toen ook drie keer).

• De laatste zes uitwedstrijden in de Eredivisie tegen gepromoveerde ploegen gingen voor Feyenoord verloren.

Robin van Persie behaalde de laagste passnauwkeurigheid (56%) van alle veldspelers exclusief invallers, de spits ondernam tevens geen enkele doelpoging en was samen met Berghuis de Feyenoorder die het vaakst balverlies leed (16).

'Feyenoord heeft een voetballend probleem'
Vitesse
Vitesse
5 - 1
FC Groningen
FC Groningen

• Vitesse bleef voor het tiende thuisduel in de Eredivisie met FC Groningen ongeslagen (W7, G3), de Arnhemmers hebben tegen geen enkele andere huidige Eredivisie-ploeg een langere reeks.

Ritsu Doan kwam voor de zevende keer dit kalenderjaar tot scoren, geen FC Groningen-speler maakte meer doelpunten in 2018 (Tom van Weert ook 7).

Tim Matavz scoorde voor het vijfde Eredivisie-duel op rij, de spits had nog nooit een langere reeks in de Eredivisie (in augustus-september 2017 ook 5 duels).

AZ
AZ
5 - 0
NAC Breda
NAC Breda

• AZ boekte de grootste overwinning voor de Alkmaarders in een openingsduel van een Eredivisie-seizoen sinds 2006/07, toen werd NAC Breda met 8-1 verslagen.

Myron Boadu werd met 17 jaar en 210 dagen de jongste AZ’er met een Eredivisie-doelpunt in de clubhistorie, hij neemt het record over van Michel Vonk (18 jaar, 40 dagen in 1986 tegen FC Twente).

• Sinds Opta de Eredivisie in volledig detail analyseert (2010/11) had een AZ-speler nog nooit zoveel balcontacten in een competitiewedstrijd als Teun Koopmeiners tegen NAC Breda (137), de middenvelder creëerde tevens de meeste kansen van alle spelers in de wedstrijd (5).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.