Berghuis en Brobbey staan op voor Ajax in Waalwijk

Ajax heeft zaterdagavond drie punten opgehaald bij seizoensurprise RKC Waalwijk. De ploeg van Alfred Schreuder speelde een teleurstellende eerste helft, maar deed het na rust beter en voorkwam een misstap. Steven Berghuis en Brian Brobbey waren allebei goed voor twee doelpunten.

RKC Waalwijk
1 - 4
Ajax
Ajax

Het is de laatste weken wat onrustig bij Ajax, dat vorige week echter met 7-1 won van Excelsior en daarmee de koppositie in de Eredivisie heroverde. Schreuder koos in Waalwijk voor een ongewijzigd basiselftal en hoopte op een nieuwe galavoorstelling van zijn ploeg, maar daar was zaterdag geen sprake van. RKC maakte het de landskampioen bijzonder lastig en leek al in de twaalfde minuut op voorsprong te komen, via Michiel Kramer. De VAR zag echter dat er sprake was van buitenspel.

Ajax was gewaarschuwd en kwam tien minuten later zelf op voorsprong. Steven Bergwijn bediende Berghuis en zijn droge knal ging via het been van RKC-verdediger Shawn Adewoye het doel in. Direct hierna kreeg Davy Klaassen een enorme kans om de Ajax-voorsprong te verdubbelen, maar met doelman Etiënne Vaessen al uit positie kreeg de middenvelder het niet voor elkaar om te scoren. Hij schoot op Adewoye en dus bleef de hoop van RKC op een plezierig avondje in leven.

De thuisploeg kwam er al een paar keer gevaarlijk uit, voordat vijf minuten voor rust de gelijkmaker op het scorebord verscheen. Pelle Clement tikte op aangeven van Kramer de 1-1 binnen. Thierry Lutonda kwam hierna nog erg dicht bij de 2-1, maar hij vond Remko Pasveer op zijn pad, waardoor RKC en Ajax in evenwicht aan de thee gingen. Schreuder was duidelijk niet gelukkig met wat hij van zijn ploeg had gezien en liet Daley Blind en Edson Álvarez niet meer terugkeren voor de tweede helft. Owen Wijndal en Florian Grillitsch kwamen als vervangers binnen de lijnen.

In het tweede bedrijf kwam Ajax beter voor de dag. De bezoekers kwamen al snel op voorsprong, dankzij een heerlijke uithaal van Berghuis (zie video onder), en gaf RKC vervolgens weinig kans om direct wat terug te doen. Ajax was comfortabeler aan de bal, drukte de tegenstander naar achteren en kwam op 3-1 via Brobbey, die zijn sterke lijf gebruikte om Adewoye van zich af te houden en hierna koel bleef in de afronding. Daarmee leek het verzet van RKC gebroken. De thuisploeg zette in het laatste kwartier echter nog even aan en daar kwam nog een goede kans voor Kramer uit voort. Pasveer voorkwam dat het nog spannend werd en even daarna zorgde Brobbey na een geweldige pass van Berghuis voor de beslissing.

Door de overwinning in Waalwijk behoudt Ajax sowieso zijn koppositie in de Eredivisie en kan het met een goed gevoel gaan toewerken naar de Champions League-clash met Liverpool. De ploeg van Jürgen Klopp komt aankomende woensdag op bezoek in de Johan Cruijff Arena.

de 1-2 van Steven Berghuis in beeld