Berg verlost FC Groningen van FC Utrecht

FC Groningen blijft in de race voor UEFA Cup-voetbal. De Noorderlingen versloegen FC Utrecht, dat nu klaar is, met 3-1 en na de 2-2 in De Galgenwaard was dat ruim voldoende voor de winst in de eerste ronde van de play-offs.

Berg verlost FC Groningen van FC Utrecht

Marcus Berg was de grote held bij FC Groningen. De Zweedse spits, die pas aan zijn tweede wedstrijd begon na de rugblessure die hem acht duels kostte, maakte twee doelpunten. Beide op het moment dat zijn ploeg er het meest om verlegen zat.

Negen minuten in de tweede helft opende Berg de score. Hij werd op maat bediend door Berry Powel, nam de bal koel aan bij de tweede paal en schoot onberispelijk raak.

Tot aan dat moment deden beide teams weinig voor elkaar onder. Utrecht had de iets betere kansen gehad, maar Cedric van der Gun kon doelman Brian van Loo diverse keren niet passeren.

Na de 1-0 brandde het duel volledig los. Vrijwel iedere aanval leverde gevaar op. FC Utrecht verprutste een snelle counter, al verdween het mislukte schot van Robin Nelisse via het been van Arnold Kruiswijk in het doel.

Ook klaagde Utrecht terecht dat het geen strafschop kreeg. Evgeniy Levchenko maakte duidelijk hands toen de bal tegen zijn uitgestoken arm kwam. Scheidsrechter Björn Kuipers bestrafte het niet.

De bezoekers kwamen alsnog langszij. Kevin Vandenbergh schoot tussen vijf Groningers door raak nadat de bal uit een half afgeslagen hoekschop voor zijn voeten was beland.

Daarna nam Groningen het heft weer in handen. Ondrej Svejdik kopte de 2-1 langs Franck Grandel. De vrije trap van Stefan Nijland leek aan iedereen voorbij te gaan, maar de Tsjech dook met succes naar de bal.

Berg zorgde voor de beslissing. Leep zocht hij de ruimte tussen het centrale duo bij FC Utrecht. En omdat die twee niet ingrepen, kon Berg alleen door. Groningens topscorer rondde beheerst af en bezorgde zijn ploeg nog een ronde play-offs.

Daarin stuit Groningen op NEC, dat twee keer beter was dan Roda JC. De winnaar van de dubbele ontmoeting tussen Groningen en NEC neemt het vervolgens op tegen de slechtste ploeg van de play-offs om Champions League-voetbal. En de winnaar van die finale gaat naar het UEFA Cup-toernooi, terwijl de verliezer genoegen moet nemen met de Intertoto Cup.


EK-arrangement voor 5 personen winnen?

Bekijk hier al onze video's