Benauwde zege Chelsea op ongelukkige Pieters

In de strijd om de Engelse landstitel heeft Chelsea een belangrijke zege geboekt bij Stoke City (1-2). Erik Pieters was in de absolute slotminuten de schlemiel.

De koploper van de Premier League trad in Stoke-on-Trent aan zonder Eden Hazard. De 26-jarige Belg kampt met spierklachten en werkte in Londen aan zijn herstel. Bij tegenstander Stoke, de nummer negen van Engeland, waren er basisplaatsen voor zowel Erik Pieters als Bruno Martins Indi. Ibrahim Afellay (Stoke) en Nathan Aké (Chelsea) begonnen op de bank.

Op Chelsea staat al maanden geen maat. Van de laatste 22 officiële wedstrijden werd er maar één verloren, te weten op 4 januari bij Tottenham (2-0). In de elf daaropvolgende ontmoetingen werd zelfs negen keer gewonnen. De tiende overwinning leek al snel in de maak. Na dertien minuten was het immers al raak. Chelsea kreeg aan de linkerkant van het zestienmetergebied een vrije trap. Bij de thuisploeg rekende iedereen op een voorzet, maar Willian schoot de bal direct in de korte hoek. Doelman Lee Grant ging zeker niet vrijuit.

Het elftal van manager Antonio Conte speelde niet groots, maar had tegelijkertijd weinig te duchten van het fysiek opererende Stoke. Met name de getergde Diego Costa was bij de nodige relletjes betrokken. Zijn vaste bewaker, Martins Indi, leek na een half uur de 1-1 aan te tekenen. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd na een duw van Saido Berahino aan het adres van Nemanja Matic.

Vijf minuten later kwam de gelijkmaker alsnog. Het was Jonathan Walters die van elf meter mocht aanleggen. De Ierse aanvaller werd in het zestienmetergebied omver geduwd door Gary Cahill en legde vervolgens zelf de bal op de stip.

Waar Chelsea zich in het eerste deel nog liet verleiden tot een voetbalgevecht, koos het na rust meer de voetballende oplossing. Alonso had na 65 minuten de 1-2 op zijn schoen, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de lat. Een kwartier voor tijd moest Grant handelend optreden na een goed schot van Pedro.

Chelsea bleef de bovenliggende partij, al kwam Stoke gedurende de tweede helft nog een paar keer dreigend voor het doel van Thibaut Courtois. Uiteindelijk was het Cahill die drie minuten voor tijd het verschil maakte. Na een mislukte hoekschop vergat uitgerekend Pieters de bal adequaat weg te werken. Vervolgens kon Cahill van vijf meter zijn eerdere fout rechtzetten. In blessuretijd ontving Phil Bardsley nog zijn tweede gele kaart na een trap in de richting van Cesc Fàbregas, maar die was enkel voor de statistieken.

Door de overwinning vergroot Chelsea de voorsprong op naaste belagers Tottenham Hotspur en Manchester City  tot dertien punten. Spurs speelt zondag in eigen stadion tegen Southampton, City speelt tegen Liverpool.