Belgische bondscoach Martínez baalt van uitfluiten Lukaku

België schoot vrijdagavond uit de slof tegen Bosnië-Herzegovina in de WK-kwalificatie. Bondscoach Roberto Martínez prees zijn spelers na de 4-0 overwinning, maar uitte kritiek op de toeschouwers. Enkelen floten Romelu Lukaku uit.

'Lukaku miste een goede kans. Dat is een teleurstelling, maar de reactie van het publiek is niet wat we nodig hebben. Van gefluit gaan we echt niet beter spelen. Alles wat we doen is voor de fans. En we hebben de fans nodig om de beste Duivels te worden die we kunnen zijn', liet Martínez weten in gesprek met Sporza.

België werd in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Emir Spahic. Nog voor rust verdubbelde Eden Hazard de marge, waarna Toby Alderweireld en Lukaku in de tweede helft een duit in het zakje deden. 'Dit was een hele goede wedstrijd. Niet alleen de score is mooi, we hebben bij momenten ook heel aantrekkelijk gespeeld. Maar het doet me nog meer plezier dat we hier de nul houden.'

De Spaanse keuzeheer constateerde tevreden dat zijn spelers het hele duel geconcentreerd bleven. 'Bosnië-Herzegovina probeerde tijdens de wedstrijd van systeem te veranderen, maar wij hebben dat als team heel goed opgevangen door heel veel te werken in balverlies.'

Met zes punten uit twee wedstrijden ligt België op schema voor een WK-ticket. Het affiche van maandag, 'Gibraltar-uit', lijkt ook geen onoverkomelijke hindernis. Dries Mertens waakt voor een hosannastemming. 'We moeten ook eerlijk zijn: Bosnië speelde geen goede wedstrijd. We mogen de verloren oefenwedstrijd tegen Spanje niet vergeten. We moeten naar dat niveau toe. Dat is pure klasse.'

Mertens genoot van de veerkracht van Lukaku, die vlak nadat hij werd uitgefloten wegens het missen van een levensgrote kans zijn gram haalde met een prachtig doelpunt. 'Ik denk dat we vooral naar de reactie van Romelu zelf moeten kijken. Dat is nog mooier. Die misser gaat er volgende wedstrijd in, maar de goal die hij dan daarna maakt, dat is nog tien keer mooier. Echt genieten.'