Belgische arbiter Dierick blijft achter beslissingen staan

Hoewel met zes goals het gelijkspel tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag (3-3) levendig was, ging het na afloop niet over het aantal doelpunten. De Belgische arbiter Christof Dierick was gespreksonderwerp nummer één.

De Belg gaf liefst drie strafschoppen in de eerste helft. Bovendien werden de penalty's ook nog eens allemaal binnen een tijdbestek van tien minuten uitgedeeld. Willie Overtoom maakte vanaf elf meter zowel de 1-1 als de 2-2 voor Heracles en Holla had tussendoor vanaf de strafschopstip voor 1-2 gezorgd.

Onbegrijpelijk

Beide trainers konden zich niet helemaal vinden in de uitgedeelde strafschoppen. 'Volgens mij was er steeds niet zo veel aan de hand', aldus Heracles-caoch Peter Bosz. 'Onbegrijpelijk dat hij die eerste penalty aan Heracles geeft', doet ook ADO-trainer Maurice Steijn een duit in het zakje. 'De tweede pingel voor Heracles was wel terecht, maar die van ons was ook te zwaar gestraft. Allebei een onterechte penalty; laten we het er maar op houden dat het zo in evenwicht is.'

De hoofdrolspeler zelf, arbiter Dierick, bleef ook na het zien van de beelden achter zijn beslissingen staan. 'De beelden bevestigen wat ik met mijn ogen al had gezien. De strafschoppen waren terecht. Als de trainers een andere mening hebben, dan mag dat. Ik doe wat mij is opgedragen door de Belgische voetbalbond; fluiten voor overtredingen.'

De Belg stelde wel dat het geen gemakkelijke wedstrijd was geweest. 'Een tamelijk lastige zelfs. Maar ik merkte wel dat de spelers mijn beslissingen accepteerden. Ik vond het vooral een leuke wedstrijd, ook voor het publiek. Al gebeurt dit zelden; drie penalty's in tien minuten. En dat ook nog in Nederland.' Voetbaltechnisch

Nadat de stofwolken wat betreft de uitgedeelde strafschoppen waren opgetrokken, konden de trainers ook het voetbaltechnische gedeelte becommentariëren. 'Wij kwamen tot twee keer toe uit het niets op voorsprong. Heracles Almelo was in de eerste helft zuiniger op de bal. In de tweede helft toonden wij veerkracht en ging het beter. Heracles Almelo zette wel druk maar wij speelden de counters slecht uit', aldus Steijn, die wel kon leven met een punt.

Bosz had meer moeite met de remise. Hij was uitermate tevreden over de eerste helft van zijn ploeg, maar had het goede spel graag beloond zien worden. 'ADO Den Haag is een ploeg die goed in elkaar zit maar wij durfden daar toch met drie verdedigers tegen te spelen. Wij speelden een knappe en hele goede eerste helft maar na de rust konden wij dat niveau niet meer vasthouden. Na de 3-3 speelden wij zonder middenveld en hadden wij de wedstrijd kunnen verliezen. Al met al zetten wij gelukkig wel de stijgende lijn door.' Foto: VI Images