België treft debutant, Engeland snakt naar WK-zege

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Er staan wederom drie groepsduels op het programma, waarin met België en Engeland twee outsiders voor de wereldtitel in actie komen.

België treft debutant, Engeland snakt naar WK-zege

Wedstrijden maandag 18 juni:
14.00 uur: Zweden - Zuid-Korea (Nizhny Novgorod)
Groep F
Scheidsrechter: Joel Aguilar (El Salvador)

17.00 uur: België - Panama (Sochi)
Groep G
Scheidsrechter: Janny Sikazwe (Zambia)

20.00 uur: Tunesië - Engeland (Volgograd)
Groep G
Scheidsrechter: Wilmar Roldán (Colombia)

Zweden - Zuid-Korea

• Zweden bereikte het WK door in een kwalificatiepoule met Nederland als tweede te eindigen, en vervolgens in de play-offs af te rekenen met Italië.
• Voor de mondiale eindrondes van 2010 (Zuid-Afrika) en 2014 (Brazilië) wisten de Scandinaviërs zich niet te plaatsen, ze maken vandaag dus hun rentree op het hoogste podium.
• Zuid-Korea is voor de negende keer op rij aanwezig op een WK. Positieve uitschieters zijn een plek in de achtste finale in 2010 en de vierde plaats in 2002, toen het land de mondiale eindronde samen met Japan organiseerde. Bondscoach was toen Guus Hiddink.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

België - Panama

• Het wordt voor beide landen de eerste keer in de historie dat ze tegen elkaar spelen. België is de nummer 3 van de wereldranglijst, Panama staat op plek 55.
• De manier waarop Panama het WK haalde is curieus te noemen. In de finalepoule eindigde het landje als derde, achter Mexico en Costa Rica. Van de tien duels wist Panama er slechts drie te winnen en het eindigde met een doelsaldo van -1. Dat was desondanks genoeg voor een rechtstreeks ticket naar Rusland.
• Panama debuteert dit jaar op het WK, net zoals IJsland.
• Bij België spelen meer dan genoeg spelers met een verleden in de Eredivisie: Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen (allen Ajax), Dedryck Boyata (FC Twente), Mousa Dembélé (AZ en Willem II), Nacer Chadli (AGOVV Apeldoorn en FC Twente) en Dries Mertens (AGOVV, FC Utrecht en PSV) speelden allemaal in Nederland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tunesië - Engeland

• Op het WK van 1998 in Frankrijk speelden beide landen óók al tegen elkaar, ook toen was het de openingswedstrijd in de poule. In Marseille wonnen de Engelsen toen met 2-0, door goals van Alan Shearer en Paul Scholes.
• Tunesië doet voor de vijfde keer mee aan een WK, na eerdere deelnames in 1978, 1998, 2002 en 2006.
• Engeland won slechts een van zijn laatste acht duels op een WK-eindronde. Dat was op 23 juni 2010 tegen Slovenië (0-1). Van de overige zeven wedstrijden eindigden er vier in een gelijkspel en drie in een nederlaag. Tijdens het WK van vier jaar geleden moesten The Three Lions naar huis met slechts één punt in de groepsfase.
• De laatste overwinning van Tunesië op een WK dateert van 2 juni 1978 toen Mexico met 3-1 werd verslagen. De elf duels die volgden leverden geen enkele zege op.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Na de verrassende 1-0 nederlaag tegen Mexico is pers en publiek maandag niet welkom bij de Duitse nationale ploeg. Er vindt geen persconferentie plaats, terwijl de training besloten zal zijn.
• Vrijdag speelde hij 82 minuten mee tegen Iran, woensdag hoopt hij op speeltijd tegen Portugal en maandag viert Amine Harit zijn verjaardag. De aanvallende middenvelder van Marokko en Schalke 04 wordt 21 jaar.

Getal van de dag

3
Hernán Darío Gómez is de bondscoach die Panama voor het eerst in de historie naar het WK leidde, maar de Colombiaan zelf kwalificeerde zich al twee keer eerder. Zowel Colombia (1998) als Ecuador (2002) plaatste zich onder leiding van El Bolillo voor de mondiale eindronde. Alleen de onlangs overleden Henri Michel kreeg dit ook voor elkaar.

Vandaag in het WK-verleden

Op 18 juni 2014, vandaag exact vier jaar geleden, speelde het Nederlands elftal zijn tweede groepswedstrijd op het WK in Brazilië. Na de sensationele 5-1 overwinning op Spanje werd ook Australië verslagen. Eenvoudig ging dat echter niet. Het was invaller Memphis Depay die met een assist en het winnende doelpunt de grote man was bij Oranje, dat daardoor al na twee duels zeker was van een plek in de achtste finale.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.