België laat na te zorgen voor eerste surprise

In de groep van Jong Oranje begon België opvallend sterk aan het EK Onder-21 en stelde Portugal juist teleur. De Rode Duivels domineerden met sterk collectief spel tegen de individualisten uit Portugal, maar lieten na te scoren: 0-0.

België laat na te zorgen voor eerste surprise

In Euroborg stonden liefst vijf spelers op het veld die hun brood verdienen in de Eredivisie. De Belgische bondscoach Jean-François de Sart had een basisplaats ingeruimd voor Maarten Martens (AZ), Sepp De Roover (Sparta Rotterdam), Thomas Vermaelen (Ajax) en Jan Vertonghen (RKC Waalwijk, foto), terwijl Tom De Mul (Ajax) als invaller binnen de lijnen kwam. Bij Portugal verscheen PSV’er Manuel Da Costa aan de aftrap.

Geheel volgens verwachting was Portugal de betere ploeg. Tenminste, gedurende de eerste vijf minuten. Manuel Fernandes schoot rakelings naast en Yannick Djaló schoot op de benen van de Belgische doelman Logan Bailly. De Belgen neutraliseerden echter het openingsoffensief en groeiden in de wedstrijd.

Naast de Nederlandse Belgen viel met name het spel van Anthony Vanden Borre (volgend seizoen Fiorentina) en Kevin Mirallas op, terwijl ook de door AZ gewilde Sebastien Pocognoli een goede indruk maakte. Mirallas was twee keer dichtbij een doelpunt in de eerste helft, maar de spits van Lille schoot beide keren voorlangs.

Tegenover het frisse spel van de Belgen staken de Portugese sterren in wording schril af. João Moutinho en Nani, die geacht worden het spel vorm te geven, bleven onzichtbaar. Centrumspits Hugo Almeida kreeg nauwelijks bespeelbare ballen, al was hij in de tweede helft gevaarlijk met een kopbal die door doelman Bailly onschadelijk werd gemaakt. Fernandes poeierde ook nog een keer net naast.

De teamprestatie van België kreeg niet de beloning die het verdiende. De bij vlagen hautaine Portugezen zetten tegen het einde van de wedstrijd wel iets meer druk, maar de Zuid-Europeanen verdienden zeker niets meer dan 0-0. Door dat resultaat gaat Jong Oranje aan de leiding in de Groep A na de 1-0 zege tegen Jong Israël.

Bekijk hier al onze video's