Belabberd Real weet tweeluik met dapper Numancia toch al te beslissen

De B-ploeg van Real Madrid heeft donderdagavond behoorlijk teleurgesteld tegen tweedeklasser Numancia. Lucas Vázquez verdiende echter twee strafschoppen, die allebei werden benut, en in extra tijd scoorde ook Borja Mayoral nog. De uitslag was daardoor wél bijzonder positief: 0-3.

Zinedine Zidane (die vandaag precies twee jaar geleden werd aangesteld als hoofdtrainer van Real Madrid) koos er tegen Numancia voor om de jongelingen uit zijn selectie de kans te geven, maar liet ook Gareth Bale in de basis beginnen. Het was voor het eerst sinds 26 september (precies honderd dagen geleden) dat Bale weer eens startte in een duel van Real en de Welshman zorgde voor een 0-1 ruststand, door tien minuten voor de onderbreking een strafschop feilloos binnen te schieten.

De penalty was terecht gegeven, want Carlos Gutiérrez haalde Vázquez duidelijk neer nadat hij door de aanvaller door de benen was gespeeld, maar de vraag is of Numancia even hiervoor niet ook een strafschop had moeten krijgen. Dani Nietto werd aan zijn shirtje getrokken door Theo Hernández en ging gretig naar de grond, maar de bal ging niet op de stip. Omdat dit aan de overkant dus wel gebeurde, en Bale geen fout maakte, ging een matig Real met een voorsprong rusten.

Rode kaart
Ook kort in de tweede helft claimde Numancia een strafschop, maar de schwalbe van Higinio Marín was wel erg opzichtig en werd bestraft met een gele kaart. Die prent kreeg tien minuten later ook Pape Diamanka, na een hele nare overtreding op Nacho Fernández, maar omdat de middenvelder van Numancia al geel op zak had, moest de thuisploeg het laatste halfuur met een man minder verder. Zidane haalde Bale naar de kant en stuurde Mateo Kovacic als zijn vervanger binnen de lijnen.

Vanaf de kant dacht Bale misschien dat Real de wedstrijd simpel kon uitspelen, maar niets was minder waar. Numancia (dat in de eerste helft ook al goede kansen had gekregen via Diamanka en Higinio) bleef geloven in een goed resultaat en Higinio kopte in het zijnet, voordat Iñigo Pérez een kwartier voor tijd met een geweldig schot van afstand de lat raakte. Marcos Llorente verspeelde de bal op het middenveld en Pérez zag dat Kiko Casilla ver uit zijn doel stond, maar de keeper had geluk dat het leder na een geweldige uithaal van Pérez net niet binnen viel.

Toch nog de beslissing
Real speelde werkelijk een belabberde wedstrijd, maar had het geluk aan de zijde en bouwde in de slotfase toch nog aan een ruime overwinning. Vázquez werd opnieuw neergehaald in het vijandelijke strafschopgebied, waardoor hij voor de tweede keer een terechte penalty kreeg, en Isco maakte vanaf elf meter geen fout. In de extra speeltijd kopte Mayoral op het randje van buitenspel de 0-3 binnen.

Zidane kan zodoende erg tevreden zijn over de uitslag, maar zal toch wel het een en ander aan te merken hebben op het spel van zijn ploeg. De return in Estadio Santiago Bernabéu van woensdag 10 januari is door de ruime overwinning van Real wel een formaliteit geworden. Aankomende zondag hervat Real, dan weer met alle grote namen, de competitie met een uitwedstrijd tegen Celta de Vigo.