Belabberd Feyenoord zonder enige overtuiging langs tiental Swift

Feyenoord heeft woensdag in het toernooi om de KNVB-beker op een weinig overtuigende wijze afgerekend met de amateurs van Swift: 4-1. De bezoekers uit de Hoofdklasse speelden een groot gedeelte van de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor verdediger Nik Gabel. Bij Feyenoord was Sam Larsson met drie doelpunten het lichtpuntje.

Trainer Giovanni van Bronckhorst stuurde een gewijzigd team het veld in tegen Swift ten opzichte van De Klassieker tegen Ajax (1-4 nederlaag). Kenneth Vermeer stond voor het eerst in maanden weer onder de lat en droeg de aanvoerdersband. Ook Dylan Vente, Michiel Kramer en Bilal Basaçikoglu kregen speelminuten. Kevin Diks startte in het centrum van de verdediging.

Een scenario als Vitesse overkwam in de eerste ronde van het bekertoernooi wilde Feyenoord niet laten gebeuren. Larsson opende al in de achtste minuut de score door een vrije trap hard over de muur in het doel te krullen. Doelman Bogdan Constantin, die tegen Vitesse nog de beslissende strafschop stopte, stond nu aan de grond genageld. Vier minuten later kreeg de thuisploeg een uitgelezen kans op 2-0, maar toen lag Constantin wel in de weg.

Niet lang daarna haalde Gabel de doorgebroken Larsson naar de grond. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf Feyenoord een penalty en Gabel een rode kaart. Zo moest Swift al na twaalf minuten met tien man verder. Vanaf de stip stuitte Kramer op Constantin.

Bekijk hier het moment van de rode kaart voor Swift:

Door de rode kaart leek wel de meeste spanning al vroeg in de wedstrijd weg. Swift trok zich logischerwijs ver terug op de eigen helft. Een enkele keer kwamen de Amsterdammers eruit. In een van die spaarzame momenten schoot Tim Wulffraat via Vermeer in het zijnet. Daarvoor misten Kramer, Jens Toornstra en Jeremiah St. Juste aan de andere kant kansen namens Feyenoord. Larsson zorgde met zijn tweede treffer van de avond vlak voor rust alsnog voor een verdubbeling van de marge, maar Feyenoord maakte geen overtuigende indruk.

Dat niveau leek na rust te worden doorgezet. Swift wachtte slim op een kans en pakte die in de 51ste minuut. Na matig verdedigend werk van Bart Nieuwkoop pikte Swift-aanvaller Max van Wakeren de bal op en schoot vanaf een meter of twintig hard diagonaal raak in de verre hoek: 2-1. De fraaie treffer zorgde voor veel vreugde aan de kant van Swift en bij de meegereisde fans. Even later probeerde Van Wakeren het weer, maar dan uit een vrije trap. Toen redde Vermeer.

Bekijk hier de treffer van Swift:

Uiteindelijk herstelde Feyenoord de marge weer naar twee, al ging het erg moeizaam. Uit een corner waagde Basaçikoglu van dichtbij een poging, waar Kramer met zijn hoofd het laatste zetje aan gaf. Hierdoor kwam de thuisploeg op 3-1 en leek de hoop van Swift op een eventuele verlenging vervlogen. Zeker toen Larsson na een combinatie met invaller Emil Hansson ook zijn derde treffer aantekende.

Feyenoord gaat donderdagavond mee in de loting voor de achtste finales van het bekertoernooi. Aanstaande zaterdag spelen de Rotterdammers in de Eredivisie een uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade.