Bekritiseerde FIFA-ranking mogelijk op de schop

Reacties

De FIFA overweegt om het systeem waarop de wereldranglijst voor landen wordt samengesteld te veranderen. Zo loopt Engeland waarschijnlijk een plek in pot 1 mis op het WK in Rusland van 2018 omdat het land vaak heeft geoefend tegen sterke tegenstanders, schrijft The Telegraph.

Bekritiseerde FIFA-ranking mogelijk op de schop

De FIFA-ranking wordt gebaseerd op het gemiddelde aantal punten per wedstrijd en niet op het totale aantal. Daarnaast krijgen landen voor competitieve wedstrijd veel meer punten. Landen als Zwitserland en Polen zijn daardoor gestegen naar respectievelijk plek vier en vijf door de goede prestaties in de WK-kwalificatiereeks en het feit dat ze minder vaak oefeninterlands spelen tegen sterke tegenstanders.

Engeland wordt juist de dupe van het huidige systeem door de vele oefenduels met grote landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk. Zij staan dertiende op de wereldranglijst en mochten ze zich plaatsen voor het WK in Rusland lijkt een plek in pot 1 niet haalbaar. Op het WK van 2014 in Brazilië gebeurde Engeland dat al eerder. Toen kwam het land terecht in een groep met Italië, Uruguay en Costa Rica. Met één punt eindigde het WK voor de Engelsen al na de groepsfase.

De Engelse voetbalbond FA is niet van plan om minder vaak te oefenen tegen sterke tegenstanders. Bondscoach Gareth Southgate ziet dat soort wedstrijden als een goede voorbereiding en ze leveren veel geld op. Mocht Engeland zich plaatsen voor het komende WK staan er oefeninterlands tegen Duitsland en Brazilië op het programma.

Binnen de FIFA wordt het systeem van de ranking besproken. 'We nemen een beslissing als de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 voorbij is, mochten er wijzigingen worden doorgevoerd om de ranking te verbeteren', laat een woordvoerder weten aan de Engelse krant.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.