Bekerfinalist AZ over tot orde van de dag met 'Excelsior-thuis'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. AZ stuit voor eigen publiek op Excelsior in een poging een matige serie in de Eredivisie te beëindigen.

Bekerfinalist AZ over tot orde van de dag met 'Excelsior-thuis'
Speelronde: 25
Aftrap: zondag 5 maart, 12.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

• Hoewel AZ op z'n zachtst gezegd wisselvallig presteert (de plaats in de finale van het bekertoernooi doet daar niets aan af), zijn de Alkmaarders nog altijd in de race voor de vierde plaats. Excelsior kan eveneens een goed resultaat gebruiken. De Kralingers begonnen deze speelronde op plek zeventien, met slechts één punt meer dan hekkensluiter ADO Den Haag.

• AZ ontvangt voor de negentiende keer Excelsior in de Eredivisie. De Alkmaarders verdedigen een ongeslagen status: dertien zeges en vijf gelijke spelen. Tegen geen enkele ploeg kwam AZ zo vaak in actie op het hoogste niveau zonder te verliezen.

• Inmiddels wacht AZ alweer vier thuiswedstrijden in de Eredivisie op een zege. Achtereenvolgens Feyenoord (0-4), Sparta Rotterdam (1-1), PSV (2-4) en PEC Zwolle (1-1) veroverden minimaal één punt in Alkmaar.

• AZ kreeg in de laatste dertien competitiewedstrijden telkens minimaal één tegentreffer. Alleen Excelsior heeft momenteel een langere reeks zonder clean sheet lopen. De defensie van de Kralingers werd in de voorbije 22 Eredivisie-duels ten minste één keer verschalkt.

Eerder dit seizoen kende de ontmoeting tussen Excelsior en AZ op Woudestein geen winnaar: 3-3.
Eerder dit seizoen kende de ontmoeting tussen Excelsior en AZ op Woudestein geen winnaar: 3-3.

• Sinds de rentree van Ron Vlaar bij AZ, in december 2015, wonnen de Alkmaarders liefst achttien van de 29 Eredivisie-wedstrijden met de verdediger in de basis, wat neerkomt op 62 procent. Zonder Vlaar noteerde AZ in veertien duels slechts vier zeges, oftewel 29 procent.

• Excelsior kwam tijdens de laatste 38 doelpogingen in de Eredivisie niet tot scoren. De laatste treffer dateert van 12 februari, de 1-0 van Nigel Hasselbaink tegen FC Twente (1-1).

• Na 24 speelrondes was Excelsior samen met Go Ahead Eagles de Eredivisie-club met het minste aantal punten in uitwedstrijden: slechts zes.

• Tijdens de voorbije twee Eredivisie-duels van Excelsior werd een speler van de Kralingers van het veld gestuurd. Tegen respectievelijk Heracles Almelo en Willem II haalden Jurgen Mattheij en Danilo Pantic het laatste fluitsignaal niet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.