'Begroting en selectie Roda moeten worden doorgelicht'

Roda JC Kerkrade ontsnapte op miraculeuze wijze aan degradatie door een treffer in de laatste minuut in het play-off-duel met Sparta, maar de problemen bij de Limburgse club behoren daarmee allerminst tot het verleden. Er is nog veel werk aan de winkel.

'Begroting en selectie Roda moeten worden doorgelicht'

Het voortbestaan van de club staat nog immer op de tocht in de krimpregio. Het stadion is veel te groot gebouwd in verhouding tot het achterland. Sponsorinkomsten vallen terug en de club gaat nog altijd gebukt onder een negatief eigen vermogen.

Volgens bestuursvoorzitter Janssen had Roda JC in de Jupiler League het ten hoogste een jaar lang kunnen uithouden. 'We zullen er alles aan doen om een faillissement te voorkomen maar de financiële situatie blijft continu onze aandacht vragen', stelt hij somber.

Sportief zijn de problemen zeker zo groot. Clubicoon Eric van der Luer voerde de afgelopen maanden drie gesprekken met de leiding van Roda om zijn zorgen te uiten. 'De situatie is heel kritiek', stelt de ex-speler die 22 jaar lang zijn ziel en zaligheid gaf aan de club.

'De huidige selectie is totaal niet in balans. Dat mag je de verantwoordelijken verwijten. De Koempel-mentaliteit uit mijn tijd is er allang niet meer. We hebben twee Poolse keepers, er staat een Belgische verdediging en veel van de andere jongens komen uit het westen van Nederland.'

Grauwe middelmaatVan der Luer denkt dat het structureel fout zit in de organisatie. 'De club straalt grauwe middelmaat uit. Wanneer je met de elfde begroting als zestiende eindigt, doe je het niet goed. Dat was onder oud-voorzitter Theo Pickée en technisch bestuurslid Nol Hendriks nooit het geval. Ook toen waren de mogelijkheden van de club beperkt, maar dankzij creatief handelen hadden we altijd een elftal dat hoger eindigde dan de begroting voorschreef.'

Volgens Van der Luer moeten de begroting en de selectie goed worden doorgelicht. 'Bij Roda JC wordt nu geredeneerd: wat van ver komt mag flink worden betaald want die spelers zijn altijd beter. De clubleiding moet van een grote groep met heel veel middelmatige spelers naar een kleinere, maar kwalitatief sterkere selectie. Er dient echt een kwaliteitsslag te worden gemaakt', adviseert de tweevoudig ex-international.

Het is de vraag of hij met het aantrekken van Ard van Peppen en Guy Ramos, spelers die deze week van RKC Waalwijk kwamen, daarmee op zijn wenken wordt bediend. (Dennis van Bergen & Stef de Bont)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen