Been en Hiddink met zeges zeker van overwintering

Diverse Nederlanders kwamen donderdagavond in actie in de groepsfase van de Europa League. Hieronder een overzicht van de Nederlandse verrichtingen tijdens de wedstrijden. Videoton FC - RC Genk 0-1

Dankzij een 1-0 uitzege in Székesfehérvár heeft trainer Mario Been voetbalgeschiedenis geschreven met RC Genk. Voor het eerst in de historie overwintert de club in Europa. Op bezoek bij Videoton FC hadden de Belgen genoeg aan een doelpunt van Elyaniv Barda in de negentiende minuut (foto onder).

De Israëliër kopte een hoekschop binnen en dat bleek voldoende voor drie punten. Daardoor heeft Genk nu elf punten uit vijf duels, waarmee het koploper is in Groep G. FC Twente-huurling Glynor Plet werd door Been in de 71ste minuut als invaller in het veld gebracht voor matchwinner Barda. <br /><br /> FC Basel - Sporting Lissabon 3-0In dezelfde groep leverde Sporting Lissabon, met Zakaria Labyad en Ricky van Wolfswinkel, een wanprestatie op bezoek bij FC Basel. De ploeg van trainer Frank Vercauteren ging met liefst 3-0 onderuit tegen de Zwitsers, die ruim een half uur met tien man speelden. Fabian Schär zette de thuisclub halverwege de eerste helft op voorsprong en door doelpunten in de 66ste en zeventigste minuut van Valentin Stocker en David Degen eindigde de wedstrijd in een 3-0 zege voor Basel. Sporting is door die nederlaag uitgeschakeld in de Europa League, terwijl Basel en Videoton gaan uitmaken wie zich net als RC Genk plaatst uit Groep G van de Europa League.

FC Anzhi - Udinese 2-0Guus Hiddink heeft zich met FC Anzhi bijna geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. De Russische club was in eigen huis met 2-0 te sterk voor Udinese. Christopher Samba brak de ban aan de kant van Anzhi, waar Hiddink ook een basisplaats had voor de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa. In de 72ste minuut kopte Samba binnen uit een hoekschop. Drie minuten later was de wedstrijd beslist, toen Samuel Eto'o van dichtbij de tweede treffer maakte.

Rubin Kazan - Internazionale 3-0Ook de tweede Russisch-Italiaanse ontmoeting van de avond werd beslist in het voordeel van de thuisclub uit Rusland. Internazionale ging, zonder de van een blessure herstelde Wesley Sneijder, onderuit op bezoek bij Rubin Kazan. Al in de tweede minuut zorgde Gökdeniz Karadeniz voor de voorsprong. Een voorzet van Alan Kasaev werd door Juan op zijn eigen lat geschoten, waarna de rebound een prooi was voor de alerte Karadeniz. Salomón Rondón bepaalde de eindstand, met treffers in de 86ste en negentigste minuut, op 3-0. Beide clubs waren al verzekerd van een plek in de volgende ronde, maar door de zege eindigt Rubin Kazan als groepswinnaar boven Inter.

Panathinaikos - NK Maribor 1-0Met Quincy Owusu-Abeyie in de basis boekte Panathinaikos thuis een belangrijke overwinning tegen NK Maribor. De Spanjaard Vitolo was de grote man in Athene. Waar hij negen minuten na rust nog een onterecht gegeven strafschop op de paal schoot, zorgde hij in de 67ste minuut voor de enige treffer van de wedstrijd. Dit keer wist hij zijn penalty wél te benutten. De bezoekers uit Slovenië speelden de gehele tweede helft met tien man nadat Ales Mejac op slag van rust zijn tweede gele kaart had gekregen. Door de zege blijft Panathinaikos kans maken op de bovenste twee plaatsen in Groep J van de Europa League, waar ook Lazio en Tottenham Hotspur deel van uitmaken. Voor alle doelpuntenmakers, uitslagen en standen in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht bij het VI-scorebord of de volledige overzichtspagina.
Foto's: VI Images