Bayern neemt snipperdag in Mainz, hoofdrol Locadia tegen Dortmund

In de Bundesliga is kersvers landskampioen Bayern München zaterdag tegen de vijfde nederlaag van het seizoen aangelopen. Spektakel was er ook in Dortmund, waar VfL Bochum drie doelpunten van Erling Haaland teniet deed. Invaller Jürgen Locadia speelde een hoofdrol.

FSV Mainz 05
3 - 1
Bayern München

Voor Bayern stond er tijdens het uitduel met Mainz niets meer op het spel. Der Rekordmeister kroonde zich vorige week uitgerekend tegen rivaal Borussia Dortmund voor de tiende keer op rij tot Duits landskampioen. Omdat Bayern zich niet bij de laatste vier van de Champions League wist te scharen, hoefde Julian Nagelsmann geen spelers te sparen. Toch kreeg doelman Sven Ulreich de voorkeur boven Manuel Neuer.

Mainz, waar Jeremiah St. Juste voor het eerst sinds 22 januari weer bij de wedstrijdselectie zat en net als Jean-Paul Boëtius op de bank begon, speelde in tegenstelling tot de bezoekers met het mes tussen de tanden. Dat leverde binnen een half uur een comfortabele voorsprong op. Jonathan Burkhardt opende na achttien minuten de score, Moussa Niakhaté deed daar een kleine tien minuten later nog een schepje bovenop (2-0).

Boëtius valt in
Robert Lewandowski produceerde nog voor rust de aansluitingstreffer, maar Leandro Barreiro herstelde de verhoudingen na een klein uur (3-1). Wat Bayern vervolgens ook probeerde, een puntje of zelfs een overwinning zat er in Mainz geen moment in. Bij de thuisploeg mocht Boëtius in de slotfase zijn minuten nog meepikken.

Borussia Dortmund
3 - 4
VfL Bochum
VfL Bochum

Net als Bayern speelt runner-up Borussia Dortmund zo goed als nergens meer voor. BVB is al zeker van een ticket voor de Champions League. In het Signal Iduna Park kwam VfL Bochum binnen acht minuten op een 0-2 voorsprong. Eerst haalde voormalig Fortuna Sittard-aanvaller Sebastian Polter de trekker over, daarna was het de beurt aan Gerrit Holtmann.

Dortmund was helemaal niet bij de les, maar heeft nog altijd de beschikking over Haaland. Het Noorse fenomeen draaide de wedstrijd hoogstpersoonlijk om. Voor rust benutte Haaland twee penalty's, na de pauze gaf hij een assist op zichzelf. De 21-jarige aanvaller wilde met links afwerken, maar schoot de bal tegen zijn rechterknie aan. De verbouwereerde doelman Manuel Riemann stond daardoor op het verkeerde been en was volledig kansloos (3-2).

De bezoekers, waar Locadia twintig minuten voor tijd doelpuntenmaker Polter afloste, leken die klap niet meer te boven te komen. Niets bleek minder waar. Eerst zorgde Locadia na een knappe aanname voor de gelijkmaker en vijf minuten voor tijd schoot Milos Pantovic de bezoekers vanaf de stip zelfs nog naar een overwinning (3-4).

Arminia Bielefeld
1 - 1
Hertha BSC
Hertha BSC

Hertha BSC was zaterdag hard op weg om zich definitief veilig te spelen, maar liepen in de slotfase tegen een teleurstelling aan. Zonder Jurgen Ekkelenkamp, die onder Felix Magath is veroordeeld tot een bijrol, dacht Hertha tien minuten na rust het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Lucas Tousart leek zich tot matchwinner te gaan kronen, maar in de extra speeltijd zorgde Bielefeld-verdediger Joakim Nilsson voor de gelijkmaker (1-1). Omdat ook VfB Stuttgart zich terugknokte tegen VfL Wolfsburg, moet Hertha nog aan de bak in de strijd tegen degradatie naar het tweede niveau.

VfB Stuttgart
1 - 1
VfL Wolfsburg

Waar Hertha een vervelend slot van de middag beleefde, was dat bij Stuttgart andersom. Virtueel was handhaving voor de play-offs lange tijd het hoogst haalbare voor Die Schwaben. John Brooks zette VfL Wolfsburg al vroeg op voorsprong, maar een minuut voor tijd zette Chris Fuhrich de Mercedes-Benz Arena in vuur en vlam.

Omdat Hertha juist een voorsprong zag verdampen, is de achterstand van Stuttgart op de hoofdstedelingen met nog twee duels te gaan vier punten. Bij Wolfsburg viel Micky van de Ven tien minuten voor tijd nog in voor Jérôme Roussillon.

FC Augsburg
FC Augsburg
1 - 4
1. FC Köln
1. FC Köln

1. FC Köln heeft de Europese aspiraties kracht bijgezet door op bezoek bij FC Augsburg als winnaar van het veld te stappen. De bezoekers, met Kingsley Ehizibue de hele wedstrijd op de bank, zaten door vroege doelpunten van Jan Thielmann en Mark Uth binnen de kortste keren op rozen (0-2).

Anthony Modeste voerde de score na een uur verder op. Augsburg, waar Gouweleeuw de volle negentig minuten speelde, deed nog wat terug via Florian Niederlechner, maar opniew Modeste zorgde tien minuten voor tijd voor het slotstuk (1-4).