Bayern door na penalty's in bekerthriller tegen RB Leipzig

Bayern München heeft woensdag de achtste finales van het toernooi om de DFB Pokal bereikt na een heuse thriller tegen RB Leipzig. Uiteindelijk kroonde Der Rekordmeister zich na strafschoppen tot winnaar.

RB Leipzig - Bayern München 1-1*
Het treffen met Die Roten Bullen was voor trainer Jupp Heynckes de eerste echte test nadat de 72-jarige trainer het stokje overnam van de ontslagen Carlo Ancelotti. Sindsdien werd er gewonnen van SC Freiburg (5-0), Celtic (3-0) en Hamburger SV (0-1). Bij de afwezigheid van de geblesseerde Thomas Müller droeg Arjen Robben de aanvoerdersband. De linkspoot kent goede herinneringen aan de Red Bull Arena, vorig seizoen besliste de Nederlander een knotsgek competitieduel door in de 95ste minuut de winnende treffer te maken na een fraaie solo (4-5).

Na een gelijk opgaande openingsfase, waarin RB Leipzig-verdediger Bernardo de bal bijna in zijn eigen doel werkte, nam de thuisploeg het initiatief. Zo werd Emil Forsberg gevaarlijk, maar de Zweed stuitte op doelman Sven Ulreich. Even later kapte Jean-Kévin Augustin zich knap vrij, maar in de afronding raakte hij de bal totaal verkeerd. Leipzig leek in het eerste bedrijf nog een strafschop te krijgen na een oliedomme overtreding van Arturo Vidal op Forsberg. Na overleg werd er echter besloten dat de overtreding wel degelijk buiten het zestienmetergebied werd ingezet. Leipzig kreeg dus een vrije trap en geen strafschop.

Kort na de pauze moest Leipzig verder met tien man. Smaakmaker Naby Keïta trok Robert Lewandowski onderuit en kon inrukken met zijn tweede gele kaart. Dit leek het ideale moment voor Bayern om toe te slaan. Zo ontsnapte Lewandowski aan zijn bewaking na balverlies van Marcel Halstenberg, maar de Pool schoof de bal vanuit kansrijke positie voorlangs.

Toch was het RB Leipzig dat in de 68ste minuut op voorsprong kwam. Jérôme Boateng tikte Yussuf Poulsen onderuit, waarna de scheidsrechter ietwat gemakkelijk een strafschop gaf. Forsberg bleef ijzig koud en stuurde Ulreich de verkeerde kant op: 1-0. Op deze manier incasseerde Bayern voor het eerst een treffer sinds de aanstelling van Heynckes.

Bayern rechtte met een overtal spoedig de rug. Na een fraaie voorzet van Boateng knikte Thiago Alcántara de gelijkmaker binnen. Tien minuten voor het einde bracht Ralph Hasenhüttl sterspeler Timo Werner in de ploeg voor Poulsen. Ook met de international binnen de lijnen moest een verlenging beslissing brengen. Zelfs met een numeriek voordeel had Bayern het erg lastig gedurende de reguliere speeltijd, al was Lewandowski in blessuretijd met een kopbal nog dicht bij de winnende goal.

Thiago Alcántara kopt de gelijkmaker binnen, waardoor een verlenging beslissing moet brengen.

Verlenging
In de verlenging zetten de bezoekers RB Leipzig met de rug tegen de muur. De thuisploeg had het vooral aan doelman Péter Gulácsi te danken dat Der Rekordmeister niet op voorsprong kwam. De Hongaarse goalie verrichtte een dubbele redding bij pogingen van Thiago en Joshua Kimmich. Ook de ingevallen Bayern-debutant Kwasi Okyere Wriedt slaagde er niet in om te scoren. De 23-jarige aanvaller raakte namelijk de lat, waarna opnieuw Gulácsi adequaat optrad bij de inzet van Lewandowski.

Bayern deed er alles aan om de penaltyserie te ontlopen en ondertussen loerde Leipzig op de counter. Eén moment leek de wedstrijd alsnog de kant van Leipzig op te vallen, maar Werner werd teruggefloten voor buitenspel. Beide ploegen scoorden niet meer, waardoor penalty's de beslissing moesten brengen.

Nadat Bayern zijn vier strafschoppen feilloos binnenschoot, bleef ook Robben rustig. Hierna waren alle ogen gericht op Werner. De strafschop van de Duits international werd echter gekeerd door Ulreich. Bayern voegt zich dus bij de laatste zestien ploegen in de strijd om de DFB Pokal.

Zaterdag staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in de Bundesliga, maar dan is de Allianz Arena het strijdtoneel (18.30 uur). De dinsdag hierna gaat de formatie van Heynckes op bezoek bij Celtic in de Champions League. Daarna volgt een titanenstrijd in de competitie met het Borussia Dortmund van Peter Bosz.

Werder Bremen - 1899 Hoffenheim 1-0
Werder Bremen heeft de volgende ronde van het toernooi om de DFB Pokal bereikt. In eigen huis werd 1899 Hoffenheim verslagen door een treffer in de eerste helft. Uit een corner gaf Ishak Belfodil het laatste zetje. De nummer vier van de Bundesliga slaagde er niet in om zich terug te knokken, waardoor het bekertoernooi al na twee rondes tot een einde komt.

VfL Wolfsburg - Hannover 96 1-0
Ook VfL Wolfsburg heeft zich bij de laatste zestien ploegen gevoegd in het toernooi om de DFB Pokal. Bij Die Wölfe was er een basisplaats voor Paul Verhaegh, Riechedly Bazoer bleef op de bank. Kort na de pauze maakte Felix Uduokhai de winnende treffer. De twintigjarige verdediger tikte de bal eenvoudig binnen na een vrije trap. Bij de bezoekers kwam Charlison Benschop tien minuten voor tijd in het veld, maar de aanvaller kon een uitschakeling niet voorkomen.