Bastia zet voor bekerfinale tegen PSG veelbesproken joker in

Reacties

Alsof de duivel ermee speelt, staat Brandão uitgerekend tegen Paris Saint-Germain in de finale van de Coupe de la Ligue voor zijn rentree. Bijna acht maanden nadat hij zich tegen diezelfde club zo schandelijk had misdragen.

Bastia zet voor bekerfinale tegen PSG veelbesproken joker in

Het seizoen was nog pril op 16 augustus, tijdens de tweede wedstrijd van de ooit zo begeerde Braziliaan voor zijn nieuwe club Bastia. De geest wilde nog wel, maar het lichaam werkte de inmiddels 34-jarige spits wat tegen. Zijn spel werd vooral gekenmerkt door frustratie. Eerst brak hij tijdens de wedstrijd met een woeste trap een ruggenwervel bij Gregory van der Wiel, in de schimmige spelerstunnel ging het na afloop weer mis.

Na het met 2-0 verloren duel gaf hij Thiago Motta een kopstoot, hard genoeg om er de neus van zijn tot Italiaan genaturaliseerde landgenoot mee te breken. De Franse officier van justitie wilde hem zelfs acht maanden achter de tralies hebben. Het werd uiteindelijk een maand gevangenisstraf, die werd omgezet in dienstverlening. De Franse bond schorste hem voor een halfjaar en daarbij kreeg hij een boete van twintigduizend euro.

Schorsing
De maanden tikten weg voor Brandão en stilletjes zat zijn schorsing erop. Maar van voetballen zou het voorlopig toch niet komen, want hij gebruikte de voetballoze periode om zich eindelijk eens te laten opereren aan een slepende bovenbeenblessure. En na een lange revalidatie raakt hij inmiddels langzamerhand weer fit. De finale van de Coupe de la Ligue lonkt nu tegen datzelfde Paris Saint-Germain, dat in de huidige vorm bijna ongenaakbaar is.

Trainer Ghislain Printant moet wat verzinnen, dus neemt hij Brandão op in zijn voorlopige wedstrijdselectie. Door zo onrust te stoken in het kamp van de tegenstander vergroot de coach misschien de kans op succes, maar verspeelt het in Frankrijk wel de sympathie van de underdog.

Brandão (links), met voor hem Gregory van der Wiel. Later in de wedstrijd zou hij bij de Nederlander een ruggenwervel breken.
Brandão (links), met voor hem Gregory van der Wiel. Later in de wedstrijd zou hij bij de Nederlander een ruggenwervel breken.

Bastia was ooit dat leuke clubje van Corsica dat met Johnny Rep in 1978 verrassend de finale bereikte in het UEFA Cup-toernooi. PSV versloeg de Fransen over twee duels (0-0 en 3-0). In 1981 won Bastia mede door een treffer van Roger Milla in de finale tegen Saint-Etienne de Coupe de France, het laatste clubsucces. Daarna ging het bergafwaarts, vooral met het imago van de club.

Het Stade Armand Cesari was op 5 mei 1992 het decor van een horrorfilm, toen tijdens de halve finale van de Coupe de France tegen Olympique Marseille een noodtribune instortte. Drieduizend toeschouwers stortten van grote hoogte naar beneden, waarvan er zeventien het leven lieten en ruim 2.350 flinke verwondingen overhielden aan deze ramp. Op 14 september 2007 werd Boubacar Kébé van Libourne om zijn donkere huidskleur bejegend door de aanhang van Bastia, waarna het als eerste Franse club een punt aftrek kreeg wegens racisme.

Zlatan Ibrahimovic speelt zaterdagavond in Saint-Denis wellicht zijn laatste wedstrijd voordat zijn lange straf ingaat, na de negatieve uitlatingen die hij in een woedebui over Frankrijk deed. Nog geen dag nadat hij zijn vier wedstrijden schorsing kreeg, is dat nieuws alweer ondergesneeuwd door de naderende rentree van Brandão. De verhoudingen staan in elk geval op scherp voor deze finale, die voor de neutrale toeschouwer nu vooral een strijd tussen twee kwaden is. (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.