Basel wipt Liverpool, RC Genk mist alles

FC Basel en Liverpool maakten er in Zwitserland een heuse thriller van (3-3), waarbij de Reds uiteindelijk het loodje moesten leggen. RC Genk werd ondanks de 1-1 tegen Real Madrid voor alles uitgeschakeld; AEK ging er met het UEFA Cup-ticket vandoor (1-1 bij AS Roma).

Hoewel Liverpool toch door Valencia moet zijn gewaarschuwd, leek de ploeg van manager Houllier af te gaan op een rampzalige avond. Bovendien was de koploper van de Premier League naar Zwitserland afgereisd in de wetenschap dat een zege op FC Basel vereist was om plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League af te dwingen.

Niettemin stonden de Liverpudlians binnen een half uur spelen op een achterstand van maar liefst 3-0. Julio Rossi (al na twee minuten), Christian Gimenez en Thimothée Atouba waren de doelpuntenmakers. Liverpool toonde echter veerkracht, en kwam dankzij treffers van Danny Murphy, Vladimir Smicer en Michael Owen vijf minuten voor het einde zelfs weer op 3-3. Het bleek echter onvoldoende voor plaatsing, de Reds dienen zich tevreden te stellen met UEFA Cup-voetbal.

Het andere duel in Groep B, tussen het reeds geplaatste Valencia en het al uitgeschakelde Spartak Moskou draaide uit op een verplicht nummertje. De Spanjaarden wonnen met 3-0, zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen. Juan Ginés Sánchez Moreno (twee maal) en Fabio Aurélio zorgden voor de treffers.

Het RC Genk van de Nederlander Sef Vergoossen had in Groep C nog een kansje op UEFA Cup-voetbal gehad, indien het tegen Real Madrid had weten te winnen. Dat lukte de Belgen niet. Tote zette de Koninklijke na twintig minuten voetballen op voorsprong en het duurde tot een kwartier voor het einde eer Wesley Sonck er in slaagde om iets voor de thuisploeg terug te doen. Meer zat er voor de Belgen niet in het vat: 1-1.

AEK Athene ging er in Groep C uiteindelijk met het UEFA Cup-ticket vandoor. Het speelde gelijk bij AS Roma (1-1), al zag het daar lange tijd niet naar uit. Marco Delvecchio bracht de Romeinen vlak voor rust op een 1-0 voorsprong en dat leek ook de eindstand te gaan worden. Tot Wálter Centeno in de slotseconde de gelijkmaker aantekende.