Barcelona wint nu wél van Athletic ondanks misser Messi

Barcelona is er in de Primera División wél in geslaagd Athletic de Bilbao te verslaan. Luis Suarez maakte in de tweede helft met een volley het verschil: 0-1.

De competitiestart tegen Athletic was voor Barcelona het slotstuk van een drieluik. De Baskische ploeg was immers ook al de tegenstander geweest in de strijd om de Spaanse Super Cup. Die twee duels zaaiden twijfel over de kwaliteit van de Catalaanse defensie. In Baskenland won Athletic immers met liefst 4-0, waarna het in Camp Nou 1-1 werd. Eerder had Sevilla in de strijd om de Europese Super Cup ook al vier keer gescoord tegen de ploeg van trainer Luis Enrique, die desondanks na verlenging met 5-4 won.

De Spaanse coach is dan ook erg beperkt in zijn keuzes achterin. Adriano en Douglas zijn geblesseerd, terwijl Jérémy Mathieu en Gerard Piqué een schorsing uitzitten. Pas op het laatste moment werd linksback Jordi Alba fit verklaard. Tegen Athletic bewees hij direct zijn waarde door in de 54ste minuut de openingstreffer voor te bereiden met een panklare voorzet op Luis Suarez. De Uruguyaan rondde af met een fraaie volley. Met een mooie pass stond Ivan Rakitic aan de basis van de aanval.

Het doelpunt van Suarez kwam als geroepen, want Barcelona leek opnieuw een frustrerende avond te beleven in San Mamés. Athletic was opnieuw goed georganiseerd, waardoor de bezoekers nauwelijks mogelijkheden kregen. Lionel Messi faalde bovendien toen hij in de 31ste minuut de kans kreeg met een strafschop de score te openen. Doelman Gorka Iraizoz keerde de slappe inzet van de Argentijn.

Lionel Messi kijkt de bal hoopvol na, maar zijn zwak genomen penalty wordt gestopt door Athletic-doelman Gorka Iraizoz.

Vlak na de openingstreffer van Suarez deelde Sergi Roberto bijna de genadeklap uit aan Athletic, maar zijn knal strandde tegen de paal. Het 23-jarige product van La Masia verving in de negentiende minuut de geblesseerd uitgevallen Dani Alves en hield zich knap staande als gelegenheidsrechtsback. Na Alves zag Luis Enrique in de tweede helft ook Sergio Busquets met een kwetsuur naar de kant gaan, waardoor de ziekenboeg van Barcelona nog verder werd gevuld.

Sportieve averij bleef deze keer wél uit. Barça leek in de slotfase zelfs de marge nog te verdubbelen, maar een bizar eigen doelpunt van Elustondo ging niet door wegens buitenspel van Suarez. Zo bleef de Baskische verdediger bespaard dat de lob waarmee hij zijn eigen doelman Iraizoz passeerde de hele wereld overging.