Barcelona wil einde aan 'Piqué-taferelen' en stelt spelers nieuwe eisen

Reacties

Barcelona voegt sinds afgelopen zomer speciale clausules toe in contracten met nieuwe spelers. De Catalanen willen volgens de Spaanse krant ABC niet meer dat hun spelers zich nog met iets anders bezighouden dan voetbal en maken daar sinds dit seizoen glasheldere afspraken over.

Barcelona wil einde aan 'Piqué-taferelen' en stelt spelers nieuwe eisen
© Pro Shots

Belangrijkste aanleiding voor die nieuwe strategie zijn de ontwikkelingen van de laatste jaren rond Gerard Piqué. Zijn sportieve waarde voor de club heeft hij ruimschoots bewezen en als persoonlijkheid geldt hij eveneens als boegbeeld voor Barcelona. Toch zit de club in zijn maag met alle activiteiten die Piqué ontplooit buiten de lijnen van Camp Nou.

Zo bestiert Piqué via Kosmos Holding een cateringbedrijf en een communicatiebureau en besteedt hij tijd, energie en geld aan investeringen in mode, computerspellen en drankjes. In december 2018 kocht zijn bedrijf de bescheiden club FC Andorra en in juli vorig jaar nam Piqué ook nog een meerderheidsbelang in Gimnàstic Manresa.

Vorig jaar zette Piqué bovendien stappen in een andere sportbranche: tennis. Met zijn investeringsbedrijf probeert hij een revolutie te bewerkstelligen in de sport en het Davis Cup-landentoernooi te veranderen in een WK. Ten tijde van dat toernooi merkte Piqué op dat hij bezig was met 'het project van zijn leven' en dat hij 7 dagen per week, 24 uur per dag bezig was met de tennissport. Dat viel niet bij iedereen goed.

In november besteedde Gerard Piqué, hier met Rakuten-directeur Hiroshi Mikitani, veel tijd en aandacht aan het Davis Cup-toernooi.
© Pro Shots
In november besteedde Gerard Piqué, hier met Rakuten-directeur Hiroshi Mikitani, veel tijd en aandacht aan het Davis Cup-toernooi.

Barcelona heeft alle activiteiten van zijn verdediger volgens ABC met zorg gadegeslagen en wil voorkomen dat meer spelers zich zo actief als Piqué met andere zaken bezighouden. Om die reden moeten nieuwe spelers beloven dat ze zich alleen op het voetballende gedeelte richten, schrijft de krant. 

Social media-gedrag
Ook zijn er herziene social media-richtlijnen opgesteld. Barcelona wil een vinger in de pap hebben bij alle publicaties van spelers op alle platformen. Spelers moeten het imago van de club voor ogen houden bij iedere uiting. Advocaten hebben ter illustratie foto's erbij gepakt uit het verleden, zoals een foto van Piqué en Neymar. De verdediger verzekerde in het bijschrift dat Neymar zou blijven: enkele dagen later verkaste de aanvaller naar Paris Saint-Germain.

Op 23 juli 2017 tweette Gerard Piqué dat Neymar bleef. Anderhalve week later kondigde Barcelona aan dat Neymar voor 222 miljoen euro was verkocht aan Paris Saint-Germain.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook de keuze van Antoine Griezmann om zijn beslissing voor Barcelona te verwerken in een documentaire ging de club eigenlijk te ver. En een foto van Lionel Messi en Luis Suárez met Neymar en het onderschrift 'terug' viel niet goed in de presidentiële ruimte van Barcelona. Even tevoren had de club immers nog een zaak aangespannen tegen Neymar.

Barcelona wil meer controle krijgen over wat zijn spelers doen en laten en spreekt met nieuwkomers af dat zij géén foto's publiceren die gemaakt zijn op plekken waar het grote publiek normaal niet komt, zoals het trainingsveld, de kleedkamer of het hotel waar de spelersgroep verblijft in aanloop naar een wedstrijd.

In de zomer arriveerden onder meer Frenkie de Jong, Neto, Griezmann en Junior Firpo in Camp Nou. Zij hebben allen hun handtekening moeten zetten onder de nieuwe afspraken. Of ook de spelers die al langer voor de club uitkomen een clausule met de nieuwe regels gaan ondertekenen is niet bekend.

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
38
26
9
3
70-25
+45
87
2
Barcelona
38
25
7
6
86-38
+48
82
3
Atlético Madrid
38
18
16
4
51-27
+24
70
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.