Barcelona komt te laat tot leven: puntenverlies en rode kaart Busquets

Barcelona heeft slechts een punt overgehouden aan de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Voor eigen publiek kwam de ploeg van Xavi niet voorbij Rayo Vallecano: 0-0. Pas in de laatste dertig minuten zette Barcelona echt aan, maar een doelpunt bleef uit. De thuisploeg eindigde door twee gele kaarten van Sergio Busquets met tien man.

Barcelona
Barcelona
0 - 0
Rayo Vallecano

Zelden was een voorbereiding zo tumultueus als deze zomer voor Barcelona. Het was tot het laatste moment spannend of alle spelers op tijd geregistreerd konden worden voor de wedstrijd tegen Rayo. Zaterdag werd duidelijk dat Andreas Christensen, Franck Kessié, Robert Lewandowski, Raphinha, Ousmane Dembélé en Sergi Roberto speelgerechtigd waren, maar de laatste van het veelbesproken zevental, Jules Koundé, zat niet bij de selectie.

Christensen, Lewandowski, Raphinha en Dembélé hadden ook daadwerkelijk een basisplaats. Frenkie de Jong begon op de bank, maar werd na een uur binnen de lijnen gebracht als onderdeel van een drievoudige wissel. Behalve De Jong kwamen ook Ansu Fati en Sergi Roberto het veld op. Xavi zag dat er iets moest gebeuren, want Barcelona stelde teleur. De thuisploeg creëerde weinig grote kansen en moest oppassen voor de tegenaanval van de bezoekers.

Wel dacht Lewandowski met een stift de score al in de twaalfde minuut te openen, maar de treffer van de spits werd geannuleerd wegens buitenspel. In het restant van de eerste helft waren er mogelijkheden voor Raphinha en Dembélé, die het vizier niet op scherp hadden staan. De Fransman stuitte tot tweemaal toe op keeper Stole Dimitrievski. Misschien wel de beste mogelijkheid van de eerste helft was voor Rayo: buitenspeler Álvaro García trok het strafschopgebied in en dwong Marc-André ter Stegen tot een goede redding.

Zes minuten na de pauze mocht Barcelona opnieuw opgelucht ademhalen. Sergio Camello ontving een scherpe pass vanaf de linkerkant, dook op in het strafschopgebied en omspeelde zowel Eric García als Ter Stegen. Daardoor manoeuvreerde hij zichzelf wel in een lastige positie, van waaruit hij de bal alleen nog voorlangs kon stiften. Barcelona voerde de druk op in het laatste halfuur. Invaller Fati vuurde een schot richting de hoek en zag Dimitrievski redding brengen; ook een afstandsschot van Busquets was een prooi voor de doelman.

Na voorbereidend werk van De Jong kwam er een goede kans voor Lewandowski, die naast schoot. Een inzet van Pierre-Emerick Aubameyang werd van de lijn gehaald door verdediger Florian Lejeune. De arbitrage telde acht minuten aan blessuretijd bij, maar daarin bleef de verlossing ook uit. Wel kreeg Barcelona een rode kaart. Busquets werd bestraft met een tweede gele kaart nadat zijn arm in het gezicht van Radamel Falcao leek te komen. Rayo dacht nog te profiteren van het numerieke overwicht, maar een goal van Salvi Sánchez werd afgekeurd wegens buitenspel.