Barça heeft tegen Athletic genoeg aan wervelende eerste helft

Barcelona heeft met kinderlijk gemak de 23ste zege in het La Liga-seizoen geboekt. De klus Athletic de Bilbao was in Camp Nou voor rust geklaard (2-0).

Barcelona miste voor het bezoek uit Bilbao vaste waardes Sergio Busquets (teenblessure) en Luis Suárez (schorsing), terwijl Andrés Iniesta naast Jasper Cillessen op de bank begon. Maar het deerde de thuisploeg niet. Athletic de Bilbao werd in de eerste helft onder de voet gelopen door de Catalanen, die verzuimden die superioriteit tot uitdrukking te brengen in de score.

Na 45 minuten stond er een gezien het spelbeeld magere 2-0 op het scorebord in Camp Nou. Lionel Messi speelde bij beide treffers een hoofdrol. De Argentijnse aanvaller legde in de achtste minuut na een individuele actie de bal neer bij Jordi Alba, die met een voorzet vanaf links de vrijstaande Paco Alcácer vond: 1-0. Na een half uur was het Messi zelf die de marge verdubbelde met een fraai schot van net buiten het strafschopgebied.

Het was een comfortabele voorsprong tegen een hulpeloos ogend Athletic. Maar met wat meer geluk en precisie had Barcelona al voor rust de eventuele twijfels weggenomen. Onder anderen Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé lieten na de eenzijdige eerste helft extra cachet te geven, waarbij doelman Kepa zich ook onderscheidde met enkele knappe reddingen.

Na rust beet Athletic meer van zich af, waar Barcelona de voet van het gaspedaal had afgehaald. Maar echt spannend werd het niet. Het leed was al geleden voor de Baskische gasten, die dit kalenderjaar geen van de competitieduels op vreemde bodem in winst wisten om te zetten. Ook de zesde uitwedstrijd leverde geen succes op. Barcelona had daarvoor in de eerste helft de slag al gewonnen.

Door de zege heeft Barcelona een voorsprong van elf punten op Atlético Madrid, dat zondag met een succes bij Villarreal de achterstand weer kan terugbrengen tot acht punten.

Leganés – Sevilla 2-1
Sevilla heeft het opvallende succes in de Champions League in eigen land geen vervolg gegeven. Vijf dagen na de 1-2 zege bij Manchester United werd op bezoek bij Leganés met 2-1 verloren. Unai Bustinza en Javier Eraso zorgden voor een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg. Na de uitsluiting van aanvaller Pablo Sarabia redde Miguel Layin de eer voor de tien man van Sevilla, dat door de nederlaag kans loopt naar de zevende plaats te zakken.