Barazite en Utrecht ook tegen Excelsior weer op stoom

FC Utrecht heeft het thuisduel met Excelsior zondag in een degelijke overwinning omgezet: 2-1. Nacer Barazite was met een goal en een assist weer cruciaal voor de Domstedelingen, die bezig zijn aan een goede serie. Voor Excelsior worden de problemen steeds groter.

De Kralingers waren immers allesbehalve in goede vorm begonnen aan het duel in De Galgenwaard. In oktober was geen enkel punt behaald in de Eredivisie en werd zelfs helemaal niet gescoord. Bij een vroege kans van Mike van Duinen mocht even gehoopt worden op een Kralingse treffer, maar al snel kwam Utrecht beter in de wedstrijd. Ondanks een schot van Giovanni Troupée op de vuisten van Excelsior-goalie Tom Muyters en een poging van Sofyan Amrabat tegen de paal moesten de fans zich met een 0-0 ruststand verzoenen.

Het offensief op slag van rust bleek kort na rust een voorbode voor de verdiende voorsprong. Leeroy Owusu leidde met zeer slordig opbouwen de Utrecht-aanval in en uiteindelijk mocht Yassin Ayoub de trekker overhalen. Hij schoot tegendraads raak na breedleggen van Barazite. Daarmee beantwoordde Utrecht ook het lichte fluitconcert waarmee de ploeg van coach Erik ten Hag in de rust naar binnen was begeleid.

Nog geen tien minuten na de 1-0 was het al 2-0. Dit keer schoot Barazite (foto) met een schuiver zelf raak, waarmee hij opnieuw belangrijk was. Vorige week was hij al verantwoordelijk voor het punt tegen NEC (1-1) omdat zijn inzet toen via doelman Joris Delle in het doel verdween. In het bekerduel voorafgaand aan dat treffen had de aanvallende middenvelder tegen Groningen voor de enige goal gezorgd: 1-0.

In de slotfase kreeg Utrecht nog voldoende kansen om de score uit te breiden, maar waren kansen niet besteed aan Amrabat, Sébastien Haller en Richairo Zivkovic. De Fransman zag onder meer een knal op de paal uiteenspatten. Door die missers werd het nog wel spannend, want in de slotfase maakte invaller Stanley Elbers - koud 23 seconden op het veld - uit het niets de 2-1. Daarmee maakte hij een einde aan een reeks van liefst 597 doelpuntloze minuten van Exelsior in officiële duels. Sinds de goal van Luigi Bruins bij PSV op 24 september (3-1) werd in de vier opeenvolgende competitieduels en in het bekerduel bij Feyenoord (4-0) immers niet meer gescoord. Tot meer dan de aansluitingstreffer kwam het evenwel niet meer voor de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag, die in het verleden als speler de clubkleuren van Utrecht verdedigde.

Door de verdiende zege heeft Utrecht nu tien punten uit de laatste vier competitieduels en is de slechte competitiestart weggepoetst. In de eerste zes duels werden immers maar drie punten vergaard door drie keer gelijk te spelen. In de zes competitieduels daarop, een serie die begon met de entree van Barazite in de basis, werden dus dertien punten veroverd. De stemming bij Excelsior is heel anders. Met vanmiddag meegerekend werden al zeven officiële duels op rij verloren en inmiddels zijn de Kralingers in de Eredivisie afgezakt naar de veertiende plek.