Bangura krijgt hulp in 'strijd voor zijn leven'

De FIFPro heeft zich gemengd in de strijd van Alhassan Bangura. De negentienjarige voetballer van Watford is er niet in geslaagd een asielstatus te verkrijgen in Groot-Brittannië en moet terug naar zijn geboorteland Sierra Leone. Maar de middenvelder vreest voor zijn leven.

Bangura krijgt hulp in 'strijd voor zijn leven'

Bangura zag dinsdag zijn asielverzoek worden afgewezen. Hij arriveerde als vijftienjarige in Groot-Brittannië op de vlucht voor de burgeroorlog in Sierra Leone. Hij kreeg destijds een tijdelijke vluchtelingenstatus. Maar nu hij volwassen is, is die status hem afgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken eist dat hij het land verlaat.

De middenvelder vertelde nog voor de zitting van afgelopen dinsdag dat hij zich 'niet veilig' waant in Sierra Leone. 'Als ik terug ga, zal me iets overkomen. Er zal direct iemand naar mij toe komen lopen en me neersteken. Ik zal gewond raken. Ik zal dood gaan. I won't be safe: ik ben er niet veilig.'

Als Bangura terugkeert naar Sierra Leone zal hij er hoogstwaar-schijnlijk niet in slagen opnieuw in Groot-Brittannië aan de slag te gaan, omdat hij als voetballer geen tewerkstellingsvergunning kan bemachtigen gezien de eisen die de Britten daaraan stellen. Een speler wiens land niet behoort tot de beste zeventig voetbalnaties ter wereld én die nog nooit voor zijn land heeft gevoetbald op internationaal niveau, krijgt namelijk geen vergunning.

Bangura's dreigende uitzetting wekte woede op bij flink wat mensen, onder wie parlementslid Claire Ward, Watford-coach Aidy Boothroyd en Stéphane Burchkalter, de secretaris-generaal van de Afrikaanse afdeling van FIFPro. Alle partijen steunen Bangura in zijn poging via een beroepszaak wel succes te krijgen.

'We dachten dat we konden vertrouwen op de Britse rechtvaardigheid, maar blijkbaar is dat niet het geval', mopperde Boothroyd. 'Het is een belachelijke beslissing. We kunnen ons niet voorstellen wat hij in zijn korte leven heeft doorgemaakt door aan de burgeroorlog te ontsnappen. En dan is er ergens iemand die het een goed idee vindt hem terug te sturen. We moeten blijven proberen om er alles aan te doen hem te laten blijven. We hopen dat het gezonde verstand zegeviert.'

En Burchkalter: 'Het is niet aan ons de wetten van een soevereine natie te betwisten, (...) maar het is onze taak om erop te wijzen dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is. Het gaat om de toekomst van een man, wiens leven in duigen dreigt te vallen. Soms moet er een uitzondering worden gemaakt als het leven van een man op het spel staat. En daarom steunen wij Watfords beroepszaak.'

Bangura heeft tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Hij voetbalt sinds april 2005 voor Watford. Hij kwam vijftig keer in actie voor de club die vorig seizoen degradeerde naar de Engelse tweede divisie, het Championship. In Engeland heeft hij sinds kort een gezin met vrouw en kind gevormd.

Bekijk hier al onze video's