Balotelli schiet Italianen met twee goals naar EK-finale

Italië heeft zich dankzij twee doelpunten van Mario Balotelli ten koste van Duitsland geplaatst voor de finale van het EK: 2-1. Duitsland kon geen moment aanspraak maken op de overwinning.

Italië nam al in de eerste helft afstand van Duitsland. Na twintig minuten kon Balotelli ongehinderd de 1-0 achter doelman Manuel Neuer koppen, na een prima voorzet van Antonio Cassano. Andrea Pirlo stond aan de basis van de aanval met een pass over veertig meter op de mee opgekomen linksback Giorgio Chiellini.

Een kwartier later werd Balotelli opnieuw vrijgelaten door de Duitse defensie. Nadat hij eenvoudig was weggelopen uit de rug van Philipp Lahm en een loepzuivere pass van Riccardo Montolivo kon controleren, deed hij zijn bijnaam Super Mario eer aan door de bal zonder aarzelen snoeihard in de kruising te schieten (zie foto onder).

De twee acties van Balotelli stonden in schril contrast met de rest van zijn spel, want in de eerste helft leidde de 21-jarige spits keer op keer balverlies van Italië in. Bovendien kreeg de aanvaller geel na het tweede doelpunt, omdat hij zijn shirt uittrok en in de pose van een bodybuilder zijn spieren lieten zien (foto linksboven).

Aanvankelijk begonnen de Azzurri nog aarzelend aan de wedstrijd en dat had vooral te maken met enkele halfslachtige ingrepen van de doorgaans zo betrouwbare Gianluigi Buffon. Zo zag Mats Hummels na een corner zijn inzet na vijf minuten van de lijn worden gehaald door Andrea Pirlo, omdat Buffon weigerde uit zijn doel te komen.

Even later was Duitsland opnieuw dichtbij de openingstreffer, doordat Buffon een voorzet van Jérôme Boateng uit zijn handen liet glippen. De bal ketste via verdediger Andrea Barzagli bijna in eigen doel.

Het waren in het eerste bedrijf meteen de twee gevaarlijkste momenten van Die Mannschaft, dat de Italiaanse keeper daarna in de wedstrijd zag groeien door goed te reageren op afstandsschoten van Toni Kroos en Sami Khedira. Het doorgaans zo vloeiende combinatiespel van Duitsland leidde in de eerste helft niet tot kansen. Na rust probeerde Duitsland een snelle aansluitingstreffer te realiseren en het kwam twee keer dicht in de buurt. Philipp Lahm verzuimde een Duitse combinatie in het hart van de Italiaanse defensie te verzilveren door hoog over te schieten, terwijl invaller Marco Reus uit een vrije trap Buffon tot een uiterste redding dwong. De doelman tikte de inzet van Reus via de lat over het doel.

Pas in blessuretijd mondde de Duitse inhaalrace uit in een doelpunt. Spelmaker Mesut Özil schoot vanaf de stip de 2-1 achter Buffon, nadat Federico Balzaretti hands had gemaakt in het eigen strafschopgebied. Daardoor werd het in de laatste twee minuten nog even spannend voor Italië, maar de finaleplaats kwam niet meer in gevaar.

In de slotfase had Italië de spanning eigenlijk al uit de wedstrijd moeten halen. Claudio Marchisio was bij twee spaarzame uitvallen dicht bij de 3-0, maar zijn schoten misten precisie. Ook invaller Antonio Di Natale verzuimde van dichtbij voor de derde Italiaanse goal te zorgen.

Door de overtuigende overwinning op Duitsland staat Italië zondag in de EK-finale. Verdedigend Europees en wereldkampioen Spanje is de tegenstander in Kiev. In hun eerste groepswedstrijd stonden de twee Zuid-Europese voetbalgrootmachten ook al tegenover elkaar. Het werd toen 1-1, door doelpunten van Antonio Di Natale en Cesc Fabregas. Foto: VI Images