Balotelli imponeert bij 'nieuwe start' Italië

Italië heeft maandag het debuut van bondscoach Robert Mancini opgeluisterd met een 2-1 zege op WK-ganger Saoedi-Arabië. Mario Balotelli bekroonde zijn rentree na vier jaar bij de nationale ploeg met een knap doelpunt.

De spits kende een sterk seizoen bij OGC Nice en kreeg daardoor gelijk de kans van Mancini, die het stokje heeft overgenomen van interim-bondscoach Luigi Di Biagio, in een samenstelling waarvan de gemiddelde leeftijd lager lag dan alle Italiaanse elftallen sinds november 2010. De 53-jarige trainer moet Italië op de been helpen na het mislopen van het WK in Rusland.

Dankzij Balotelli startte Italië sterk aan de eerste wedstrijd onder Mancini. De aanvaller leek al in minuut twee te scoren, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Balotelli bleef dreigend en sloeg in de 21ste minuut toe, door met een korte dribbel fraai drie tegenstanders in de luren te leggen en de bal in korte hoek te schieten: 1-0.

Hoewel Italië in de eerste helft kon uitlopen - zo schoot Domenico Criscito op de lat - ontstonden er toch nog problemen voor de ploeg van Mancini. La Squadra Azzurra was na rust minder scherp dan daarvoor, maar verdubbelde twintig minuten voor tijd de score via Andrea Belotti, de vervanger van Balotelli.

Door de magere tweede helft kwam de zege nog even in gevaar voor Italië. Davide Zappacosta en de uitstormende doelman Gianluigi Donnarumma blunderden opzichtig, waarna Yahya Al Shehri de bal in buitenspelpositie binnenwerkte. Daarna trad Donnarumma nog een aantal keer wél goed op, waarmee hij zijn ploeg overeind hield. Italië oefent nog tegen Frankrijk (vrijdag) en Oranje (maandag) deze interlandperiode.

Saoedi-Arabië is de voorbereiding op het WK dus gestart met een nederlaag. Het elftal, dat zich aan de hand van de vertrokken Bert van Marwijk plaatste voor de eindronde, oefent nog tegen Peru en Duitsland, die ook naar het WK gaan. Daar zit Saoedi-Arabië in een groep met Rusland, Uruguay en Egypte.