Debutant helpt Jong Ajax aan zege, FC Dordrecht wint opnieuw

Jong Ajax heeft maandag op de valreep de tweede zege van het seizoen geboekt. Debutant Jaydon Banel was belangrijk bij het slotoffensief tegen FC Den Bosch. FC Dordrecht won in het nieuwe jaar al net zo vaak als in de hele eerste seizoenshelft.

Een overzicht van alle wedstrijden uit speelronde 22 van de Keuken Kampioen Divisie.
Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 1
FC Den Bosch

Jong Ajax was in de eerste wedstrijd van 2022 nog met 0-2 te sterk voor Jong FC Utrecht, maar maakte in het thuisduel met FC Den Bosch een minder sterke indruk. De voorsprong kwam er wel via Christian Rasmussen, die halverwege de eerste helft de bal aannam uit een voorzet van Amourricho van Axel Dongen en vervolgens afrondde voor 1-0. Daarvoor voorkwam Teun van Grunsven nog de openingstreffer van Naci Ünüvar.

Waar Jong Ajax in de eerste helft iets beter was, beet Den Bosch na rust meer van zich af. Soufyan Ahannach stuitte op doelman Jay Gorter, die daarna ook redding bracht op een poging van Jizz Hornkamp. De spits van Den Bosch raakte kort daarna de paal. De gelijkmaker volgde na 72 minuten alsnog. Liam van Gelderen raakte de bal op slordige wijze kwijt en uiteindelijk strafte invaller Sebastiaan van Bakel dat af. Zo leek de wedstrijd in 1-1 te eindigen, maar Jong Ajax was succesvol met een slotoffensief. De zeventienjarige invaller Jaydon Banel was daarin belangrijk met een assist. Uit zijn voorzet kopte Ar'jany Martha raak: 2-1.

FC Dordrecht
2 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Hekkensluiter FC Dordrecht liet in 2022 nog geen punten liggen. Na de 1-2 zege bij Helmond Sport won de ploeg van trainer Michele Santoni maandag thuis van Jong AZ. Anouar El Azzouzi kopte in de eerste helft raak uit een corner en zorgde er zo voor dat Dordrecht aan de leiding kwam. Daarvoor ging de wedstrijd, waarin de van Feyenoord gehuurd Christian Conteh zijn basisdebuut maakte, redelijk gelijk op. Ondanks enkele wissels in de tweede helft kwam de gelijkmaker van de Alkmaarders er niet meer. De 2-0 van Dordrecht kwam er wel, via Stijn Meijer. De formatie van Santoni heeft nu net als Almere City FC zeventien punten.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 0
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam heeft in de 22ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie averij opgelopen. De koploper bleef in Breda steken op een gelijkspel, maar achtervolger Excelsior liet tegen De Graafschap eveneens punten liggen. NAC en Volendam deden in de eerste helft niet veel voor elkaar onder. Voor beide doelen werd er gevaar gesticht. Na tien minuten voorkwam Filip Stankovic met zijn teen dat een van richting veranderd schot van Thom Haye een doelpunt zou opleveren. Later moest Stankovic nog een paar keer handelend optreden om een Bredase treffer te voorkomen.

Aan de andere kant was de beste mogelijkheid voor Francesco Antonucci: het geplaatste schot van de Feyenoord-huurling werd gekeerd door Nick Olij. In de tweede helft kregen onder anderen Danny Bakker, Naoufal Bannis en Bilal Ould-Chikh kansen om te scoren. In de slotfase voorkwam Olij met een dubbele redding dat de zege toch nog naar Volendam zou gaan. De voorsprong van Volendam op Excelsior blijft na vrijdag zes punten bedragen.

Excelsior
Excelsior
0 - 0
De Graafschap

Excelsior en De Graafschap gingen in de eerste helft gelijk op. De grootste kansen waren voor De Superboeren: Ted van de Pavert tikte de bal na een kwartier tegen de paal en Bo Geens voorkwam een treffer van Johnatan Opoku. Excelsior liet zich in de slotfase van de eerste helft een paar keer zien, maar de brilstand bij rust was terecht. Ook na de pauze hielden Excelsior en De Graafschap elkaar in evenwicht. Wel kwam opnieuw de meeste dreiging van de Doetinchemmers. Zo mikte Danzell Gravenberch, die in de basis mocht beginnen, tegen de paal en schoot Julian Lelieveld in de rebound voorlangs. Met een punt schieten beide ploegen weinig op.

Almere City FC
0 - 4
Roda JC Kerkrade

Pastoor had ongetwijfeld een betere start gewenst bij Almere City. De Zwarte Schapen verloren maandag met 5-1 van PSV en waren evenmin opgewassen tegen Roda. De bezoekers openden al binnen twee minuten de score: Dylan Vente schoot raak na een voorzet van Patrick Pflücke. Een dubbelslag van Bryan Limbombe stelde de zege van Roda al voor rust veilig. Na de pauze verergerde Roda het Almeerse leed: Vente kopte acht minuten voor tijd uit een hoekschop binnen.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 4
Jong PSV
Jong PSV

Brian Koglin is bezig aan een uitstekend seizoen bij VVV en dat onderstreepte hij vrijdag na 25 minuten. De verdediger dribbelde het middenveld in en verraste doelman Maxime Delanghe met een laag schot in de hoek, van 25 meter afstand. VVV hield die voorsprong tien minuten vast. Rechtsbuiten Bakayoko, de absolute man in vorm bij Jong PSV, tekende met zijn linker voor de gelijkmaker. Na rust stelde PSV de zege veilig: Bakayoko maakte er na 52 minuten 1-2 van en completeerde zijn hattrick twintig minuten voor tijd. Zes minuten voor tijd deed Bakayoko met zijn vierde van de avond nóg een duit in het zakje. De Belg zal ongetwijfeld hopen dat hij later dit seizoen een kans krijgt van Schmidt om zich ook in de Eredivisie te laten zien.