Babel grijpt naast ultieme heldenrol op krankzinnige laatste speeldag in Turkije

Niet Galatasaray maar Besiktas is kampioen van Turkije. Ryan Babel dacht heel even dé held van Galatasaray te worden, maar Besiktas won alsnog en dat was voldoende voor de titel.

Za 15 mei 2021

Winnen van Göztepe en Besiktas was 'gewoon' voor het eerst sinds het seizoen 2016/17 kampioen van Turkije. Maar ja, 'gewoon' winnen was de afgelopen twee wedstrijden ook al niet gelukt voor de Turkse koploper. Tegen Galatasaray werd met 3-1 verloren en vorige week bezweek Besiktas ook onder titelkoorts in eigen huis tegen Karagümrük (1-2). Daardoor stond Galatasaray voor aanvang van de laatste speelronde ineens op evenveel punten (81) en Fenerbahçe, dat vorige week met 1-2 verloor van Sivasspor en daarmee een enorme kans liet liggen, hoopte ook nog op de titel met 79 punten.

Wederom ging het uiterst moeizaam voor de titelkandidaten. Besiktas kwam na tien minuten wel op voorsprong via Domagoj Vida, maar Göztepe maakte er via Alpaslan Öztürk voor rust weer 1-1 van. Gek genoeg was dat gelijkspel bij rust virtueel wel voldoende voor de titel. Galatasaray en Fenerbahçe stonden namelijk allebei op achterstand bij rust. Galatasaray, met Babel, Ryan Donk en Halil Dervisgolu in de basis, stond met 0-1 achter tegen Yeni Malatyaspor. Fenerbahçe, met Ferdi Kadioglu als basisklant, keek eveneens tegen een 1-0 achterstand aan op bezoek bij Kayserispor.

Na rust leek lange tijd het kwartje tóch de kant van Galatasaray op te vallen. Want waar Besiktas bleef steken op 1-1, daar keerde Gala de achterstand om. In de 53ste minuut was het Dervisoglu (ex-Sparta Rotterdam) die de 1-1 maakte en na een uur spelen was het nota bene Babel die bij de tweede paal de 2-1 tegen de touwen liep. Na de enorme teleurstelling van het mislopen van het EK leek Babel Galatasaray naar de Turkse titel te schieten.

Dat was echter buiten Besiktas gerekend. Niet Babel maar Rachid Ghezzal werd de grote held van de laatste speelronde in Turkije. De 29-jarige Algerijn schoot Besiktas in de 69ste minuut vanaf de stip naar een 1-2 zege. In de blessuretijd vroeg Göztepe ook nog om een penalty na een handsbal bij Besiktas, maar de arbitrage wilde daar niets van weten. Galatasaray won nog met 3-1 en Fenerbahçe kwam nog terug tot een 1-2 zege, maar die uitslagen mochten niet meer baten: Besiktas is kampioen van Turkije.