AZ is met de schrik vrijgekomen in de uitwedstrijd tegen crisisclub FC Groningen. De Alkmaarders maakten in het tumultueuze duel in de slotfase pas het verschil.

FC Groningen
1 - 3
AZ
AZ

FC Groningen begon als nummer achttien van de competitie aan de zesde speelronde en het negativisme rond de ploeg van trainer Danny Buijs was ook duidelijk terug te zien op de tribunes. De thuishaven waarin de Groningers in hun laatste twee Eredivisie-wedstrijden ook niet hadden gescoord, was erg mager gevuld. In de regenachtige omstandigheden hoefden de toeschouwers zich echter zeker niet te vervelen in een om meerdere redenen vermakelijke en chaotische eerste helft.

De eerste thuisgoal in het nieuwe seizoen was in de 25ste minuut een feit voor FC Groningen. Uit een corner werd toegeslagen. AZ-captain Guus Til liet zich makkelijk aftroeven door Julian Chabot en voor Marco Bizot was er bij de kopbal van de verdediger geen houden meer aan. Zo leek het even een vervelende middag te worden voor AZ, dat even eerder een goal van Bjørn Johnsen (de vervanger van de zwaar geblesseerde Myron Boadu) afgekeurd had zien worden vanwege buitenspel. Pol van Boekel en zijn assistenten in Groningen werden daarbij uit de brand geholpen door de VAR.

Het paste wel in het seizoen van FC Groningen tot nu toe dat de laagvlieger de voorsprong snel kwijtraakte. En dat gebeurde uitgerekend door toedoen van Oussama Idrissi, die FC Groningen in januari nog verliet voor AZ. De buitenspeler knalde in de 27ste minuut knap raak uit een voorzet van Jonas Svensson.

FC Groningen kreeg in de extra tijd van de eerste helft een volgende klap te verwerken. Idrissi werd bij een duel met Deyovaisio Zeefuik hard geraakt, maar Van Boekel floot niet eens voor een overtreding. De arbiter werd tot de orde geroepen tot de video-assistenten en gaf na inmenging van de VAR direct rood. Ajdin Hrustic kreeg vanwege protesteren geel, een kaart die hem achteraf nog duur kwam te staan. Van Boekel zag zelf wél dat Til later in de extra tijd een overtreding maakte toen hij opnieuw geklopt dreigde te worden bij een corner. De bal ging op de stip, maar de strafschop van Ritsu Doan werd gekeerd door Bizot.

Zo dreigde voor het tiental van Groningen halverwege al een nieuwe nederlaag. AZ kreeg via onder anderen Til kansen, maar de thuisploeg bleef dankzij Padt lang overeind. Een kwartier voor tijd werd de doelman alsnog geklopt. Fredrik Midtsjø werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld en plaatste de bal zuiver in de linkerhoek: 1-2.

De hoop op een succesvol slotoffensief was razendsnel na die goal van AZ al verdwenen. Hrustic kreeg zijn tweede gele kaart voor een onschuldig opstootje toen FC Groningen wilde aftrappen en AZ weinig haast maakte bij het vieren van het doelpunt. De Alkmaarders hielden de voorsprong simpel vast tegen het negental en liepen via de teruggekeerde Maher nog uit naar 1-3. Bij zijn tweede optreden sinds zijn rentree roste hij de bal vlak voor tijd voorbij Padt.

AZ klimt naar plek vijf, terwijl FC Groningen achttiende blijft in de Eredivisie.