AZ tandeloos richting Champions League: 'Zorgen? Dat is niet het goede woord'

De Champions League-voorronde staat voor de deur, maar de topvorm van AZ lijkt ver te zoeken. Woensdagavond was ook PEC Zwolle in een oefenduel te sterk voor de Alkmaarders, in Epe werd het 1-0. Trainer Arne Slot maakt zich geen grote zorgen, maar constateert wel dat de rentree van Myron Boadu en Calvin Stengs van cruciaal belang is.

De voorbereiding loopt voor de Alkmaarders bepaald nog niet van een leien dakje. Er werd tot nu toe geoefend tegen RC Genk, FC Utrecht en PEC Zwolle: alle duels gingen met 1-0 verloren. 'Al heeft elke wedstrijd wel zijn eigen verhaal', zo haastte Slot zich tegenover het clubkanaal te zeggen. 'Tegen Genk gingen we een paar keer alleen op de keeper af, maar scoorden we niet. Tegen FC Utrecht hebben we ook een paar kansen gehad, maar de tegenstander veel meer. Vanavond vond ik het een ander soort nederlaag dan die van vorige week.'

Daarmee verwees Slot naar het duel in Stadion Galgenwaard. 'Toen was ik uitermate ontevreden over onze eerste helft, al waren daar wel wat verklaringen voor. Vandaag heb ik in de eerste helft wél heel veel goede dingen gezien. Een hoge intensiteit, veel druk op de tegenstander, goede aanvallen tot aan de zestien. Helaas is het ons alleen niet gelukt om heel veel kansen te creëeren. Dat gold trouwens voor beide ploegen, met het verschil dat PEC scoorde uit die ene kans.'

Over drie weken moet AZ al aantreden in de voorronde van de Champions League, maar de vorm lijkt nog ver weg. 'Of ik me zorgen maak? Dat is niet het goede woord. Je bouwt een voorbereiding altijd op. Fysiek, maar ook van achteren naar voren. Dus de komende weken gaan we meer aandacht besteden aan het spel in de eindfase. Hopelijk krijgen we ook één of twee spelers terug die de automatismen voorin wat meer vorm kunnen geven.' Daarmee doelt hij op Boadu en Stengs, die nu nog geblesseerd zijn. 'Zij hebben bewezen dat als zij in bepaalde situaties komen, dat zij dan wél kansen weten uit te spelen', zo sloot de trainer hoopvol af.