AZ-talenten scheppen hoge verwachtingen voor doorbraak in eerste elftal

Reacties

AZ Onder-18 heeft na de nationale beker zaterdag ook de landstitel gepakt. Het succes van het hoogste jeugdteam biedt in Alkmaar goede hoop op de doorbraak van talenten in het eerste elftal.

AZ-talenten scheppen hoge verwachtingen voor doorbraak in eerste elftal
© Pro Shots

Jarenlang was AZ de Eredivisie-club waar zelf opgeleide talenten de meeste speeltijd kregen, maar dit seizoen was sprake van een trendbreuk. In de ploeg van Pascal Jansen kreeg de eigen kweek van AZ 16,3 procent van de totale speelminuten. Bij zes clubs lag dat percentage hoger, waaronder de vier ploegen die boven AZ eindigden op de competitieranglijst: Ajax (39,7 procent), Feyenoord (29,4 procent), PSV (19,8 procent) en FC Twente (28,6 procent).

Het is aannemelijk dat het AZ-percentage weer gaat stijgen, want de hoogste jeugdploeg zit vol talent. Vorige week won AZ Onder-18 al de beker, door met 4-1 te winnen van de FC Twente/Heracles Academie, en zaterdag volgde ook de landstitel. Door goals van Fedde de Jong en Mexx Meerdink (foto boven) werd PSV in een beslissingswedstrijd verslagen (2-0) en kon het kampioensfeestje losbarsten.

Dankzij het kampioenschap mag het hoogste jeugdteam van AZ komend seizoen weer meedoen in de Youth League. Dit seizoen kwamen de Alkmaarders in het Europese toernooi tot de laatste zestien; daarin was Juventus na strafschoppen te sterk.

In de nieuwste VI gaat het over de toekomst van AZ. Dit wisselvallige seizoen heeft duidelijk gemaakt dat er wat moet gebeuren bij het eerste elftal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.