AZ-talent Til ontneemt Friese belofte Vlap de hoofdrol

SC Heerenveen heeft op de valreep weer een nederlaag moeten slikken. AZ had dankzij Guus Til het antwoord op de openingszet van de Friese belofte Michel Vlap (1-2).

Na vier nederlagen op rij achtte SC Heerenveen-trainer Jurgen Streppel het opportuun zijn basis te wijzigen. Vlap en Nicolai Naess kregen ten koste van Lucas Woudenberg en Marco Rojas de kans de Friese formatie weer op het goede spoor te krijgen.

De beroerde reeks van SC Heerenveen stak schril af tegen de laatste duels van AZ, dat zowel in de Eredivisie als in de strijd om de KNVB-beker overtuigende successen had geboekt op weg naar het duel in Friesland. Dat gebeurde mede dankzij de groeiende inbreng van de aanstormende talenten als Teun Koopmeiners en Til.

In het Abe Lenstra Stadion was het juist de Friese belofte Vlap die in de 21ste minuut de aandacht op zich vestigde. De twintigjarige aanvaller luisterde zijn basisdebuut op met een treffer. Hij zette de aanval zelf op, kreeg na een hakje van Martin Ødegaard de bal terug en rondde met enig fortuin succesvol af; 1-0.

SC Heerenveen-doelman Martin Hansen moest na 55 minuten met een handblessure het veld verlaten.

De achterstand dwong AZ na rust de jacht op een doelpunt te intensiveren. De Alkmaarse ploeg, die voor rust via Alireza Jahanbakhsh bij 0-0 de grootste kans onbenut had gelaten, voerder de druk steeds verder op. Na vergeefse pogingen van Wout Weghorst en Jahanbakhsh kreeg in de 73ste minuut het offensief het gewenste resultaat.

Jonas Svensson zette na voorbereidend werk van Jahanbakhsh voor, waarna Guus Til van dichtbij de gelijkmaker voor zijn rekening nam. De treffer van de negentienjarige middenvelder betekende een nieuw clubrecord. Voor de zeventiende keer op rij in een uitwedstrijd in de Eredivisie was AZ productief.

In de slotfase was er nog meer reden om Til aan te wijzen als man van de wedstrijd. De middenvelder profiteerde op aangeven van Jahanbakhsh van de wanorde in de defensie van SC Heerenveen; 1-2. Opnieuw toonde Woudenberg, die na een uur zijn entree maakte, zich daarbij een kwetsbaar element van de Friese verdediging.

AZ profiteerde met de zege van het puntenverlies van Vitesse en Feyenoord. Door het resultaat in het Abe Lenstra Stadion is de Alkmaarse formatie naar de vierde plaats geklommen. SC Heerenveen zakt door de nederlaag naar de negende plaats in de Eredivisie, waarbij Excelsior en FC Utrecht op basis van betere doelcijfers de Friese formatie voorblijven.