AZ strikt Amerikaans sporticoon als adviseur

Reacties

AZ heeft een opmerkelijke naam als clubadviseur aan zich weten te binden. De 52-jarige Billy Beane, een legende in de honkbalwereld, gaat de Alkmaarders adviseren op het gebied van topsportbeleid en innovatie.

AZ strikt Amerikaans sporticoon als adviseur

De Alkmaarders omschrijven  Beane als een sportlegende. De 52-jarige Amerikaan is general manager van Major League-honkbalclub Oakland Athletics.

Twee decennia geleden ontpopte Bean zich in de honkbalwereld tot een ware grootheid vanwege zijn Moneyball-principe, waarmee hij op basis van statistische analyses de ene stunt na de andere behaalde en met het kleine  Oakland Athletics menig topclub versloeg. Enkele jaren geleden werd hij daarom al bij de toptien meest invloedrijke Amerikaanse sportbestuurders geschaard.

'Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe', aldus directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn. 'Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs. We kijken uit naar de samenwerking. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen.'

'We zijn al enkele maanden in gesprek met Billy Beane', beaamt directeur voetbalzaken Earnest Stewart. 'Zijn kennis en ideeën hebben diepe indruk op ons gemaakt. Ook beschikt Billy over een uitstekend netwerk in de voetballerij. Vooral op het gebied van innovatie denkt hij altijd meerdere stappen vooruit. Dat past bij de ambitie van AZ.'

De hoofdrolspeler zelf zegt blij te zijn met zijn rol. 'AZ beschikt over een rijke historie en een mooie prijzenkast, maar ik zie ook veel parallellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan. Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan', besluit Beane.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.