AZ naar volgende ronde na vijfde gelijkspel in poule

Door met 1-1 gelijk te spelen tegen Metalist Kharkiv heeft AZ zich geplaatst voor de tweede ronde van de Europa League. De ploeg stelde snel orde op zaken na een achterstand en wist dat Austria Wien, dat een nadelig doelsaldo ten opzichte van AZ had van -6, er niet in ging slagen om die schade ongedaan te maken.

AZ naar volgende ronde na vijfde gelijkspel in poule

Met Johann Berg Gudmundsson voor de niet volledig fitte Brett Holman begon AZ aan de laatste groepswedstrijd. De ploeg van Gertjan Verbeek wist wat het te doen stond om zeker te zijn van een plek in de volgende ronde: winnen. Tegenstander Metalist Kharkiv, dat als groepswinnaar al zeker was van overwintering, had zijn Zuid-Amerikaanse spelers niet meegenomen naar Alkmaar.

Toch begon de thuisploeg wat voorzichtig aan het duel en koos niet voor een offensief vanaf het eerste fluitsignaal maar voor een wat meer gedoceerde aanpak. Het leverde wat overwicht op en de Alkmaarders hadden pech dat een overtreding op Adam Maher in het strafschopgebied van de Oekraïners niet als zodanig beoordeeld werd door scheidsrechter Carlos Clos Gómez.

Na 36 minuten moest AZ, eigenlijk vanuit het niets, een tegentreffer incasseren. Een hoekschop werd matig weggewerkt door Simon Poulsen en hard ingebracht door Oleh Shelayev, precies voor de voeten van de vrijgelopen Marko Devic die van dichtbij Esteban kansloos liet. Het antwoord van de lijstaanvoerder van de Eredivisie liet niet lang op zich wachten.

Direct vanaf de aftrap bouwde de ploeg van Verbeek een fraaie aanval op. Etiënne Reijnen haalde op wilskracht de achterlijn en had ook nog een goed vervolg, Jozy Altidore gebruikte zijn sterke lichaam om twee verdedigers mee te trekken en Maher schoot knap via de stuit binnen: 1-1. Nog voor rust was AZ nog tweemaal dichtbij. Een pegel van afstand van Rasmus Elm vloog naast en een vrije trap van de Zweed knalde uiteen op de lat.

Ook na de hervatting bleef AZ op zoek naar de winnende, en dus bevrijdende, treffer. Het kreeg echter te maken met een prima keepende Aleksandr Goryainov die veel onrust voorkwam door te heersen in zijn strafschopgebied. Al deed de goalie van Kharkiv dat meestal stompend. Bovendien had de doelman een goed antwoord op schoten van Elm en Altidore.

Doordat Austria Wien op voorsprong stond, en AZ dus niet mocht verliezen, nam het offensief af. Voordeel voor de ploeg was dat Metalist niet de intentie had om voor de winst te gaan. AZ is daarom vrijdag deelnemer van de loting voor de tweede ronde in de Europa League. De ploeg verloor geen wedstrijd in de groep maar won slechts een duel. De overige vijf eindigden allen in een remise. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's