AZ met kater de winterstop in door huurling Koenders

NAC Breda heeft AZ een vervelende middag bezorgd. De Alkmaarders zagen in de laatste minuut hoe huurling Milano Koenders voor zijn huidige ploeg de wedstrijd besliste (2-1).

Op 25 september 2005 won NAC voor de laatste keer in de competitie in eigen huis van de Alkmaarders. Dat de ploeg na een half uur op voorsprong kwam tegen de koploper was verrassend. De wijze waarop het doelpunt viel was van grote schoonheid.

Anthony Lurling verschalkte AZ-doelman Esteban met een subtiele stift, nadat Etienne Reijnen een voorzet van Milano Koenders slecht wegwerkte. AZ had binnen een kwartier antwoord op de voorsprong van NAC. Een hoekschop van Rasmus Elm werd binnengeschoten door Brett Holman.

In de tweede helft zette AZ meer druk, maar ontbrak het de ploeg van Gertjan Verbeek aan scherpte. Met name Holman, die op slag van rust nog belangrijk was geweest met de gelijkmaker, dreigde uit te groeien tot schlemiel van de wedstrijd. De Australiër slaagde er voor vrijwel leeg doel niet in om de score naar 2-1 te tillen.

Tien minuten later kreeg Holman wederom een uitgelezen mogelijkheid op de 2-1, maar hij kon de kans niet verzilveren. NAC verdedigde de voorsprong en mocht met name doelman Jelle ten Rouwelaar dankbaar zijn dat het 1-1 bleef. Af en toe zag de ploeg kans om uit te breken. De formatie van trainer John Karelse wekte de indruk genoegen te nemen met een punt, maar stelde door druk te blijven zetten in de slotfase toch een overwinning veilig.

Milano Koenders maakte zichzelf onsterfelijk in Breda. Uit een hoekschop volleerde de voormalig AZ-speler de 2-1 binnen. AZ mocht de achterstand zichzelf verwijten, aangezien de ploeg zelf te weinig moeite deed om met drie punten naar Alkmaar terug te keren.

AZ kroonde zich tot kampioen van de eerste seizoenshelft, maar zal met een kater de winterstop ingaan. Mocht PSV later op de middag van SC Heerenveen winnen, dan wordt het gat tussen de koploper en de Eindhovenaren verkleind naar slechts één punt. NAC staat tiende. Woensdag gaat AZ nog bij Ajax op bezoek in het bekertoernooi. Foto: VI Images