AZ-lieveling Beukema nuchter over heldenrol: 'Het is een hype geworden'

Reacties

AZ heeft dit seizoen een opvallende publiekslieveling. Het is niet aanvoerder Owen Wijndal, smaakmaker Jesper Karlsson of de nieuwe spits Vangelis Pavlidis. Nee: het shirtje van Sam Beukema wordt het best verkocht.

AZ-lieveling Beukema nuchter over heldenrol: 'Het is een hype geworden'
© Pro Shots

Het was de verkoper in de AZ-fanshop die rondom het Conference League-duel met FK Jablonec van vorige week naar een verklaring zocht. 'De meeste supporters willen de naam van Beukema op het shirt. Waarom? Omdat hij gewoon lekker zichzelf is. Hij doet denken aan Guus Til.' Er iets geks gaande bij AZ, en dat komt door de van Go Ahead Eagles overgekomen verdediger.

Elke club heeft een publiekslieveling. Bij Ajax zweren ze bij aanvoerder Dusan Tadic, in Utrecht wordt clubicoon Mark van der Maarel op handen gedragen. En AZ gaat sinds afgelopen zomer prat op een 22-jarige bankzitter. Een jongen die vorig jaar nog in de Keuken Kampioen Divisie speelde en pas 23 Eredivisie-minuten heeft gemaakt. De gemiddelde fan weet niet of hij links- of rechtsbenig is, en toch is hij populairder dan aanvoerder Owen Wijndal. Er is sprake van Beukema-mania.

Eind vorige maand, tegen oude liefde Go Ahead Eagles, kreeg hij negentien minuten van trainer Jansen. Na zijn eerste noemenswaardige actie, het afkappen van een bal, volgde een staande ovatie. Het is alsof Diego Armando Maradona uit de dood herrezen is, de kleedkamer van AZ binnen is gelopen en rugnummer 31 heeft gepakt. 'Het is een beetje een hype geworden', zegt Beukema daar zelf over. 'Hoe dat komt? Ik ben gewoon mezelf, probeer altijd hard te werken. Ik weet het eerlijk gezegd ook niet. Voor de camera’s ben ik mezelf en als ik moet invallen, geef ik 110 procent. Ik denk dat ze dat heel erg aan mij waarderen. Iets anders zou ik ook niet kunnen bedenken...'

Lees op VI PRO de hele reportage van de week van AZ':

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.