AZ komt goed weg met gelijkspel in Kazachstan

Op bezoek bij Shakhtyor Karaganda heeft AZ een punt uit het vuur gesleept. De ploeg van trainer Dick Advocaat kreeg daarmee misschien wel te veel tijdens het Europa League-duel in Astana (1-1).

Binnen een minuut ontsnapten de Alkmaarders al aan een achterstand toen Jeffrey Gouweleeuw onder een bal door sprong, waarna Gevorg Ghazaryan alleen op Esteban afging. De AZ-doelman redde echter uitstekend en moest een minuut later weer aan de bak. Deze keer dook Sergei Khizhnichenko vogelvrij voor hem op.

Shakhtyor Karaganda bleef domineren en kwam in de elfde minuut ook verdiend op voorsprong via Andrei Finonchenko, die van dichtbij scoorde na een verre inworp van Gediminas Vicius, die koppend werd verlengd naar de tweede paal. De middenvelder gooide met gemak dertig meter ver en AZ had het daar erg lastig mee. Ook tijdens de play-offs voor de Champions League tegen Celtic had Vicius zijn wapen al getoond.

Na twintig minuten kwam AZ wat beter in de wedstrijd en nog binnen het half uur zette Johann Berg Gudmundsson beide ploegen op gelijke hoogte. Het doelpunt kwam ook voor een groot deel op naam van Mattias Johansson, die met een geweldige pass Gudmundsson een niet te missen kans bood.

Ook na rust begon AZ belabberd, want in de 48ste minuut kon Esteban maar ternauwernood voorkomen dat Khizhnichenko de thuisploeg opnieuw op voorsprong zette. Daarna was het vooral de ploeg van Advocaat die kansen miste, want achtereenvolgens Aron Jóhannsson, Nick Viergever, Maarten Martens en weer Jóhannsson waren slordig in de afwerking.

Een zege van AZ zou ook niet verdiend zijn, want over de hele wedstrijd bekeken kreeg Shakhtyor Karaganda de beste kansen. Met een punt zullen de Alkmaarders dus tevreden zijn, aangezien zij nu met vijf punten uit drie duels koploper blijven in Groep L. PAOK Saloniki kan bij een thuiszege op Maccabi Haifa de eerste plaats echter overnemen.

{"title":"Griezmann scoort van buiten de zestien tegen Oostenrijk!","titleMobile":"Griezmann scoort van buiten de zestien tegen Oostenrijk!","odd":"23.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_311c_&affid=205&siteid=432&adid=311&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:bc396798-5e9b-43d6-a54f-c319f03c632a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Scoort Antoine Griezmann van buiten de zestien meter tegen Oostenrijk? TOTO biedt een verhoogde quotering aan.","textMobile":"Scoort Antoine Griezmann van buiten de zestien meter tegen Oostenrijk? TOTO biedt een verhoogde quotering aan."}