AZ klimt dankzij De Wit en Boadu uit het Eredivisie-dal

AZ heeft zich zaterdag hersteld van de twee Eredivisie-nederlagen op rij van vlak voor en vlak na de winterstop. De formatie van trainer Arne Slot won op bezoek bij SC Heerenveen, dat slechts bij vlagen het niet zo sterke AZ benauwde momenten bezorgde.

sc Heerenveen
1 - 2
AZ
AZ

AZ kwam behoorlijk slecht uit de winterstop, terwijl de ploeg in december korte tijd gelijk stond met koploper Ajax. De Alkmaarders verloren eind 2019 al met 3-0 van Sparta Rotterdam en gingen vorige week thuis met 1-3 onderuit tegen Willem II, de verrassing van de Eredivisie. Midweeks bereikte zowel Heerenveen als AZ de kwartfinale van het bekertoernooi. Heerenveen versloeg Willem II na strafschoppen, terwijl AZ te sterk was voor TOP Oss (0-2). Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Chris de Wagt (34), die werkte als jeugdtrainer bij Heerenveen.

Heerenveen en AZ maakten er bepaald geen denderend schouwspel van in het Abe Lenstra Stadion. Beide ploegen waren slordig en creëerden slechts op spaarzame momenten kansen. Jens Odgaard kwam in de beginfase na een redelijke aanval niet tot een schot, terwijl een poging van Dani de Wit in de handen van keeper Warner Hahn belandde. Even later werkte Fredrik Midtsjø de bal naast.

Halverwege de eerste helft kwam het initiatief meer bij AZ te liggen. Hahn bracht redding op een poging van afstand van Calvin Stengs, maar moest daarna alsnog vissen. Stengs gaf de bal aan Myron Boadu, die een poging geblokt zag worden. De bal ging de lucht in en verdediger Sven Botman probeerde met een technisch hoogstandje weg te werken. Met zijn omhaal miste hij de bal echter, waarna De Wit de bal overnam en Hahn verschalkte: 0-1.

Al vroeg in de tweede helft drong AZ aan en dwong Boadu Hahn tot een redding, waarna Heerenveen-trainer Johnny Jansen het tijd vond om in te grijpen. Runar Espejord, in de winter overgenomen van het Noorse Tromsø, kwam in het veld voor Jens Odgaard, maar het was Chidera Ejuke die voor de gelijkmaker zorgde. Na een uitstekende pass van Hicham Faik snelde de Nigeriaan richting het doel en schoof hij de bal binnen.

Heel veel had Heerenveen er uiteindelijk niet aan, want vijf minuten later stond AZ alweer op voorsprong. Uit een hoekschop vanaf de linkerkant waagde De Wit met zijn hoofd een poging. De bal werd geblokkeerd, waarna Boadu van dichtbij binnenwerkte voor 1-2. Zo kon de thuisploeg weer helemaal opnieuw beginnen met de jacht naar de gelijkmaker, maar deze keer volgde er geen succes, hoewel Ejuke een enorme kans kreeg op zijn tweede treffer. Op eenzelfde soort manier als bij de 1-1 ging de aanvaller op het doel af, maar nu schoof hij de bal voorlangs. Aan de andere kant slaagde Midtsjø er niet in om er 1-3 van te maken.

Door de zege loopt AZ drie punten in op Ajax, maar de koploper uit Amsterdam komt zondag nog in actie. De ploeg gaat op bezoek bij FC Groningen. AZ heeft nu 44 punten uit twintig wedstrijden, terwijl Ajax staat op 47 punten uit negentien wedstrijden.

'Beste kopper van de Eredivisie liet zich een beetje eenvoudig aftroeven tegen AZ'