AZ kan tegen 'altijd scorend' Groningen clubrecord evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. FC Groningen - AZ is een van de vijf duels die zondag worden afgewerkt.

AZ kan tegen 'altijd scorend' Groningen clubrecord evenaren
 
Speelronde8
Aftrap14.30 uur
ScheidsrechterBjörn Kuipers

• FC Groningen presteert dit seizoen zeer wisselvallig, hetgeen een logische plaats in de middenmoot tot gevolg heeft. De noorderlingen bezitten acht punten, vier minder dan AZ. De Alkmaarders verloren hun laatste twee wedstrijden voor de interlandperiode, tegen Excelsior en Feyenoord.

• De confrontatie FC Groningen - AZ stond 28 keer eerder geprogrammeerd in de Eredivisie. Elf keer triomfeerden de noorderlingen en twaalf maal zegevierden de Alkmaarders. Vijf keer bleef een winnaar uit.

• AZ en FC Groningen stuitten afgelopen seizoen op elkaar in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. Beide duels mondden uit in een 4-1 zege voor de Alkmaarders.

• Liefst acht van de laatste twaalf Eredivisie-goals van AZ tegen FC Groningen kwamen voort uit een standaardsituatie: vier corners, drie vrije trappen en één ingooi.

In de play-offs van afgelopen seizoen bleek AZ veel te sterk voor FC Groningen.
In de play-offs van afgelopen seizoen bleek AZ veel te sterk voor FC Groningen.

• Het is alweer ruim een halfjaar geleden dat FC Groningen voor het laatst niet scoorde in een officieel duel. Destijds, op 1 april, werd het in Alkmaar 0-0 tegen AZ.

• Ondanks die 'garantie op doelpunten' staat FC Groningen slechts op acht punten na zeven speelrondes. Toch is dat nog altijd twee punten beter dan vorig seizoen in dit stadium van de competitie.

• AZ kan een clubrecord evenaren. In de periode 2004-2005 troffen de Alkmaarders in zestien achtereenvolgende uitwedstrijden in de Eredivisie minimaal eenmaal doel. Momenteel staat de teller op vijftien duels op vreemde bodem met ten minste één goal.

• Wout Weghorst scoorde in zijn laatste zes uitduels in de Eredivisie en kan de tweede AZ'er (na Danny Koevermans) worden die in minstens zeven achtereenvolgende uitwedstrijden het net weet te vinden.

De laatste 5 edities van FC Groningen - AZ:

SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/142-1
2014/152-4
2015/162-0
2016/172-0
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.