AZ heeft niets te vertellen bij oppermachtig Real Sociedad

AZ is donderdag een maatje te klein gebleken voor Real Sociedad. De Spanjaarden misten in eigen huis vooral voor rust kans na kans, maar kregen met de drie punten toch waar zij recht op hadden.

Real Sociedad
1 - 0
AZ
AZ

AZ stond na overwinningen op Napoli (0-1) en HNK Rijeka (4-1) op zes punten, maar wist dat het de borst kon natmaken voor de uitwedstrijd bij Real Sociedad, de trotse koploper in La Liga. Dat bleek ook wel, want AZ werd in Baskenland vrijwel de gehele wedstrijd naar achteren gedrukt. Marco Bizot keepte zijn beste duel van dit seizoen en hield de Alkmaarders nog lang op de been.

Het was een klein wonder dat er niet voor rust al werd gescoord door Sociedad. De thuisploeg kreeg grote kansen via bijvoorbeeld Portu en David Silva, maar zij verzuimden om de trekker over te halen. AZ kwam simpelweg niet onder de druk vandaan en noteerde voor rust geen enkele serieuze mogelijkheid. Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft: Sociedad viel aan, AZ moest verdedigen.

Bizot werd direct na de onderbreking getest door Portu en redde even later op een poging van Mikel Oyarzabal. De openingstreffer van Sociedad kon simpelweg niet uitblijven en viel na een klein uur, toen Oyarzabal de bal niet goed raakte. Hij bediende hiermee met toeval Portu en hij kon van dichtbij niet missen: 1-0. Voormalig Willem II'er Alexander Isak had kort hierna direct de tweede Sociedad-goal op zijn schoen, maar stuitte op Bizot.

De keeper hield AZ in de wedstrijd en met Zakaria Aboukhlal, Ferdy Druijf en Hakon Evjen als verse krachten binnen de lijnen hoopte Arne Slot het tij nog te kunnen keren. Aboukhlal kreeg uit een inworp van Teun Koopmeiners ook een goede kans op de gelijkmaker, maar uit de draai schoot hij hoog over. Het was een zeldzaam moment van opwinding voor het doel van het oppermachtige Sociedad, dat met de drie punten kreeg wat het verdiende.

NK Rijeka
NK Rijeka
1 - 2
Napoli
Napoli

HNK Rijeka liet Napoli even schrikken, maar ging uiteindelijk toch kopje onder. De avond begon nog zo mooi voor de Kroaten, die via een rake knal van voormalig Ajacied Robert Muric op voorsprong kwamen. Napoli kwam nog voor rust langszij, dankzij een treffer van Diego Demme, en had een kwartier na rust geluk. Een voorzet werd gemist door de Napoli-voorhoede, maar Filip Braut kreeg de bal op zijn been en maakte zo een eigen goal. Dat betekent dat er nu drie ploegen met zes punten zijn in Groep F: Napoli, AZ en Sociedad. Het wordt nog spannend.