AZ halvefinalist na fletse zege op HHC

Reacties

AZ heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. HHC Hardenberg kwam geen moment in de buurt van een stunt, al bleef het slechts bij 1-0.

AZ halvefinalist na fletse zege op HHC

HHC kon in de voetsporen treden van IJsselmeervogels, dat in 1975 als laatste amateurclub de halve finale haalde door AZ na penalty's te verslaan. Ruim veertig jaar later wees alles echter op een zege voor de Alkmaarders, die met vier Eredivisie-zeges op rij goed uit de startbokken kwamen na de winterstop. Toch had trainer John van den Brom enige reden tot zorgen, omdat op de backposities Ridgeciano Haps en Mattias Johansson ontbraken door blessures.

Met debutant Levi Opdam (19) en Rajko Brezancic aan de aftrap als hun vervangers, nam AZ echter vrijwel meteen het heft in handen tegen de nummer drie van de Topklasse Zaterdag. Nadat doelman Sander Danes een voorzet van Opdam nog uit de lucht had geplukt, was het wel raak toen Alireza Jahanbakhsh de bal voor het doel slingerde. Vincent Janssen zette er zijn hoofd tegen en scoorde (foto). Het was alweer zijn zevende goal van 2016.

Vincent Janssen maakte al na zeven minuten zijn zeventiende officiële doelpunt van het seizoen.
Vincent Janssen maakte al na zeven minuten zijn zeventiende officiële doelpunt van het seizoen.

In de resterende 82 minuten had AZ moeite om de vierde halvefinaleplaats van de laatste vijf jaar al vroegtijdig veilig te stellen. Het tempo lag te laag om de bedwingers van NEC (2-0 in de achtste finale) echt kapot te spelen. Danes moest weliswaar redden op inzetten van Janssen, Ben Rienstra en Jahanbakhsh, terwijl Hamid Zarbaf een stift van Janssen van de lijn haalde en Rienstra over kopte; een walk-over werd het niet.

Dat terwijl Van den Brom in aanloop naar het duel nog zei dat de wisselvalligheid eruit was bij zijn ploeg. Zo lastig als in december, toen Kozakken Boys in de achtste finale tot zeven minuten voor tijd afstevende op een verlenging, maakte AZ het zich ook niet. De nummer drie van vorig seizoen plaatste zich zonder te imponeren eenvoudig voor de halve finale en heeft dus twee ijzers in het vuur in de strijd om Europees voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.