AZ en Arveladze hebben makkie aan Sparta

AZ had een lekker potje om de nieuwe competitie mee te beginnen. Het gepromoveerde Sparta Rotterdam was een forse maat te klein, zodat de ploeg van coach Louis van Gaal op het gemak de 3-0 zege pakte. Shota Arveladze maakte zich direct geliefd.

Al na drie minuten was de Georgiër het feestvarken van de Alkmaarderhout. De voormalig spits van Ajax en Glasgow Rangers profiteerde van een fout van Tom Zoontjes, die gehinderd door de zon onder een voorzet van Barry van Galen door sprong. Arveladze bleef koel en klopte doelman René Ponk met zijn linker.

Maar waar in de openingsfase AZ op weg leek te gaan Sparta op frivole wijze op te rollen, verzandde de thuisploeg in hooghartig voetbal. Pas na rust kwam de rode machine enigzins op gang.

Het soms fraaie combinatievoetbal had direct effect. Nog sneller dan in de eerste helft tekende Arveladze voor een goal. In de 47ste minuut reageerde hij alert op een pass van Kenneth Perez, door met een prachtige lob Ponk te verschalken.

Sparta mocht zich uiteindelijk gelukkig prijzen dat AZ nog niet al te scherp acteerde. Want Arveladze, Perez en Tarik Sektioui verzuimden uit een handvol enorme kansen de score hoog op te voeren. Nu bleef het bij de 3-0 die op het scorebord verscheen na de intikker van Sektioui in de 74ste minuut.

Sparta zette daar weinig tegenover, al kreeg de ploeg van Wiljan Vloet nog drie kansen om te scoren. Maar Ivan Cvetkov en Rachid Bouaouzan vonden het net niet.