AZ dwingt tegen Napoli sterke uitgangspositie af

AZ heeft verzuimd Napoli op een nieuwe nederlaag te trakteren. Ondanks een gemiste strafschop hebben de Alkmaarders zeer goede Europese perspectieven.

AZ
AZ
1 - 1
Napoli
Napoli

AZ-trainer Arne Slot besefte dat zijn ploeg thuis tegen Napoli sowieso een positief resultaat moest boeken om hoop te houden op Europese overwintering. 'Eén berekening kunnen we wat mij betreft maken: als we verliezen zijn we uitgeschakeld. Ik ga ervan uit dat Sociedad in staat is om van Rijeka te winnen.'

In het thuisduel met Napoli moest het dus gebeuren voor AZ. Dreigende pogingen van Calvin Stengs en Albert Gudmundsson in de openingsfase leverden niet het gewenste resultaat op, maar onderstreepten wel de gevoelde drang een positief resultaat neer te zetten.

De Alkmaarse drang te scoren werd na zes minuten een noodzaak. Na een scherpe voorzet van Giovanni Di Lorenzo prikte Dries Mertens van dichtbij de bal langs doelman Marco Bizot.

De treffer veranderde het wedstrijdbeeld niet. AZ bleef op zoek naar de opening in de defensie van de Italianen. Zakaria Aboukhlal had de beste kans op de gelijkmaker. Zijn bekeken schot werd door doelman David Ospina knap onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant voorkwam zijn collega Bizot met een goede reactie dat plaaggeest Mertens met zijn tweede goal van de avond de opdracht voor AZ nog lastiger zou maken.

Nu was de treffer van Bruno Martins Indi in de 53ste minuut de verdiende gelijkmaker. De verdediger werkte de bal binnen na een hard schot van Teun Koopmeiners van dichtbij. Na bijna een uur had de man van de assist de held kunnen worden. De aanvoerder mocht vanaf elf meter aanleggen na een overtreding op Aboukhlal, maar zag zijn inzet door Ospina en de paal zonder resultaat blijven.

Door de gemiste strafschop voelde het gelijkspel tegen Napoli mogelijk als een teleurstelling. De beloning voor een sterke wedstrijd bleef uit wat punten betreft. Maar het gelijkspel biedt AZ zeer goede perspectieven om na de winterstop nog actief te zijn in de Europa League.

Real Sociedad
2 - 2
NK Rijeka
NK Rijeka

Het nog puntloze NK Rijeka leek een hapklare brok te zijn voor Real Sociedad in de jacht op het ticket voor de knock-outfase. De Spanjaarden hadden ook een groot overwicht getuige de 71 procent balbezit. Maar tot een voorsprong had dat niet geleid. Sterker nog, Rijeka zocht na 45 minuten de kleedkamer op met een positieve marge. Darko Velkovski was met een rake kopbal de gevierde man.

Voor een Kroatische zege leek het niet genoeg nadat invaller Jon Bautista in de 69ste minuut op aangeven van Andoni Gorosabel voor de gelijkmaker had getekend. De 1-2 van Stjepan Loncar in de 73ste minuut bracht nieuwe hoop voor Rijeka, dat alleen nog een doelpunt van Nacho Monreal moest incasseren en met het gelijkspel AZ een goede dienst bewees.

AZ heeft volgende week aan een zege op de Kroaten genoeg voor een plaats in de knock-outfase, waar Napoli en Real Sociedad in hun onderlinge ontmoeting moeten uitmaken wie met de Alkmaarders overwintert in Europa.