AZ dwingt in slotfase gelijkspel af tegen Austria Wien

Austria Wien heeft in Groep G van de Europa League een punt overgehouden aan het uitduel met AZ (2-2). De Alkmaarders kwamen in het laatste kwartier knap terug van een 2-0 achterstand.

AZ startte goed aan de wedstrijd en zette de nummer twee van Oostenrijk meteen vanaf het eerste fluitsignaal onder druk. In de zesde minuut was de eerste grote kans voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek, maar Roy Beerens schoot in kansrijke positie over. Austria Wien kreeg al snel meer grip op de wedstrijd en werd zeven minuten later voor het eerst gevaarlijk in Alkmaar.

Een vrije trap van Zlatko Junuzovic werd door Esteban Alvarado uit het doel gehouden, maar in de achttiende minuut was de AZ-doelman kansloos toen Dirk Marcellis een hoekschop van diezelfde Junuzovic in zijn eigen doel kopte. De thuisclub was daarna uit standaardsituaties twee keer dicht bij de gelijkmaker. Rasmus Elm schoot een vrije trap net naast, terwijl Pontus Wernbloom een hoekschop net over het doel van keeper Pascal Grünwald kopte.

Uit een counter werd het na een klein half uur zelfs 0-2. Nacer Barazite liep zich goed vrij en gaf goed voor op Tomas Jun, die zijn schot geblokt zag worden door Ragnar Klavan. De rebound was echter een prooi voor Alexander Gorgon en hij schoot het tweede doelpunt namens de bezoekers binnen. AZ kreeg via Adam Maher voor rust nog een kans op de aansluitingstreffer, maar aan de andere kant was Barazite ook nog twee keer dicht bij een grotere voorsprong.

AZ kwam in de tweede helft feller uit de kleedkamer, maar doordat Austria Wien verdedigend de zaken op orde had bleven grote kansen uit. En als er een speler van de thuisclub op doel schoot, bleek Grünwald in vorm. Zo redde hij knap op een schot van Roy Beerens. Ook Wernbloom kreeg een grootste kans, maar hij schoot van twee meter over na een pass van Simon Poulsen.

Tien minuten voor tijd kreeg AZ echter hulp van Peter Hlinka, die een voorzet van invaller Fernando Lewis achter Grünwald tikte. En drie minuten later stond het zelfs gelijk. Wernbloom kopte een hoekschop van Elm binnen, waarna de Alkmaarders verbeten op zoek gingen naar de overwinning. Zover kwam het echter niet, waardoor beide ploegen de punten deelden na een bizarre wedstrijd. Foto: VI Images