AZ blijft koploper na gelijkspel bij Metalist Kharkiv

Op bezoek bij Metalist Kharkiv leek AZ op weg naar de eerste Europese uitzege in vier jaar, maar de ploeg van trainer Gertjan Verbeek moest genoegen nemen met een gelijkspel (1-1).

AZ begon uitstekend aan de wedstrijd en dicteerde het spel in het eerste half uur. Na 25 minuten kreeg Jozy Altidore de eerste grote kans, maar hij zag zijn kopbal na een voorzet van Roy Beerens gekeerd worden door Oleksandr Goryainov. Een minuut later was het wel raak. Ragnar Klavan kwam mee naar voren en met een stekpass vond hij Altidore, die koel afrondde.

Geschrokken van de 0-1 nam Metalist het initiatief over, maar voor rust kwam het niet verder dan afstandsschoten van Cristian Villagra en Cleiton Xavier. In de tweede helft had de thuisclub echter de volledige controle over de wedstrijd en kwam AZ er nauwelijks meer uit. Na ruim een uur was Jonathan Cristaldo dicht bij de gelijkmaker, maar hij kopte uit een vrije trap op de paal.

In de 76ste minuut was het wel raak voor de ploeg van trainer Myron Markevych. Taison (foto) trok vanaf de linkerkant naar binnen en vanaf zo'n twintig meter schoot hij de bal hard in de korte hoek achter Esteban. In het laatste kwartier kon de wedstrijd alle kanten op. Beide ploegen zochten naar de overwinning, maar dat leverde voor zowel Metalist als AZ geen grote kansen meer op.

AZ en Metalist hebben nu beide vier punten uit twee duels, maar de Alkmaarders leiden door een beter doelsaldo. Austria Wien staat derde met drie punten, terwijl Malmö FF hekkensluiter is. Foto: VI Images