Auxerre staat voor eerste bekerfinale zonder legende Roux

Reacties

Door thuis met 1-0 te winnen van bekerhouder Guingamp, plaatste AJ Auxerre zich dinsdag voor de finale van het toernooi om de Coupe de France. De tijden van Guy Roux herleven voor de inmiddels ver afgegleden club.

Auxerre staat voor eerste bekerfinale zonder legende Roux

Wie Auxerre zegt, zegt Guy Roux. En andersom. Nadat hij van 1952 to 1961 speelde voor de club, werd hij er trainer. Niet minder dan 39 jaar zou hij aan het roer blijven, om in mei 2000 zijn afscheid aan te kondigen. De batterij was leeg, zo verklaarde hij destijds, om een jaar later doodleuk terug te keren als eindverantwoordelijke. Een hartoperatie in november 2001 hield hem vervolgens weer een paar maanden aan de kant, waarna hij in 2005 dan toch echt afzwaaide.

Onder de leiding van de levende legende behaalde de club grote successen. Hij leidde Auxerre in 1995/96 naar de enige landstitel en coachte de club in alle vijf bekerfinales die het tot nu toe speelde. De laatste vier daarvan werden gewonnen, maar waren – met alle respect – het minst bijzonder. In de jaren 1994, 1996, 2003 en 2005 eindigde Auxerre in de Ligue 1 respectievelijk als derde, eerste, zesde en achtste. Niet zo verwonderlijk dat een subtopper de beker wint.

Veel knapper was het behalen van de bekerfinale in het seizoen 1978/79. De club speelde destijds in de Ligue 2 en eindigde als vierde in een van de twee poules die het tweede niveau destijds kende. Promotie werd pas een seizoen later behaald, maar de bekerfinale tegen Nantes was een fraai succes. Ondanks de 4-1 nederlaag na verlenging. Roux, 78 jaar oud inmiddels, zag dinsdagavond met groot plezier hoe 'zijn' Auxerre dat kunstje opnieuw flikte (foto onder).

Want ook nu speelt de club in de Ligue 2, waarin het de achtste plaats bezet. De aanstaande bekerfinale tegen Paris Saint-Germain of Saint-Étienne (zij spelen woensdag hun halve finale) wordt derhalve de eerste waarin Roux níét de trainer is. Met Jean-Luc Vannuchi aan het roer herhaalt de geschiedenis zich.

De 4-0 nederlaag op bezoek bij Real Madrid op 8 december 2010 was voorlopig het laatste duel in Europees verband voor Auxerre. In een Champions League-poule met onder meer Ajax eindigde het als laatste, een teleurstellend afscheid van het Europese podium. Een nieuw avontuur lonkt, maar is nog allerminst zeker. De Franse bond veranderde dit jaar de regels: alleen de bekerwinnaar gaat Europa in. Een verloren finale tegen de waarschijnlijke CL-deelnemer uit Parijs levert – behalve de eer – dus niet zo gek veel op. Bij Auxerre hopen ze vurig op een ander einde dan in 1979, al is het maar voor Guy Roux. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.