Atlético kan zich met trilogie bij Europese elite voegen

Reacties

Atlético Madrid kan zich zaterdagavond met een overwinning in de Champions League-finale tegen Real Madrid bij een select gezelschap clubs voegen. In dat geval hebben de Rojiblancos alle drie de Europa Cups in de prijzenkast staan.

Atlético kan zich met trilogie bij Europese elite voegen

Ajax, Bayern München en Juventus waren lange tijd de enige drie clubs die zowel de beker voor landskampioenen, de Europa Cup voor bekerwinnaars als de UEFA Cup/Europa League hadden gewonnen. Drie jaar geleden was Chelsea de vierde club die daarin slaagde door een jaar na de zege op Bayern München in de CL-finale ook de Europa League te winnen. In De Arena waren de Londenaren, tweevoudig winnaar van de Europa Cup II, te sterk voor Benfica.

Atlético had in 2014 ook al de kans de vijfde club met de Europese trilogie te worden. Toen kwam Real vlak voor tijd terug uit geslagen positie om in de verlenging alsnog met 4-1 over de stadgenoot heen te denderen en La Décima te veroveren. Nu volgt een nieuwe kans voor de ploeg van trainer Diego Simeone, die met de Madrilenen zijn derde Europese trofee kan winnen. In 2012 gingen de Europa League (foto boven) en de Super Cup naar Atlético, dat in 1962 al de Europa Cup II won. In 1974 ging de finale om de Europa Cup I verloren tegen Bayern.

Dankzij twee doelpunten van Diego Forlán won Atlético Madrid in 2010 de Europa League door Fulham na verlenging met 2-1 te verslaan.
Dankzij twee doelpunten van Diego Forlán won Atlético Madrid in 2010 de Europa League door Fulham na verlenging met 2-1 te verslaan.

Inclusief de verloren CL-finale van 2014 en de Europa League-eindwinst van 2010 is de Madrileense clash van vanavond in Milaan alweer de vierde Europa Cup-finale voor Atlético in dit decennium, meer dan elke andere club. Sevilla won de laatste drie jaar telkens de Europa League. Bayern stond in vier jaar tijd (2010, 2012 en 2013) drie keer in de eindstrijd van de Champions League, maar won alleen de laatste dankzij een doelpunt van Arjen Robben (2-1 tegen Borussia Dortmund).

Voor Real is de CL-finale van zaterdagavond pas de tweede Europese finale in de laatste dertien jaar. Desondanks is De Koninklijke met tien eindzeges wel de absolute recordhouder in het bekertoernooi voor landskampioenen. Met ook nog twee UEFA Cups en twee Super Cups op het palmares, kan Real alweer de vijftiende UEFA-trofee winnen. De opgeheven Europa Cup II (voor bekerwinnaars) staat niet in de prijzenkast in het Estadio Santiago Bernabéu. De trilogie is voor Real dus een utopie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.