Asamoah Gyan: voor even voetballer, voor eeuwig rijk

Reacties

Asamoah Gyan had een mooie loopbaan kunnen hebben in een Europese topcompetitie, maar verkiest zijn portemonnee opnieuw boven zijn sportieve ontwikkeling. En geef hem eens ongelijk.

Asamoah Gyan: voor even voetballer, voor eeuwig rijk

'Als ik in Europa was blijven spelen, was ik een speler geweest die uiteindelijk door weinig mensen was herinnerd. Op deze manier houd ik iets blijvends over aan mijn carrière', zei Asamoah na het afronden van zijn megatransfer van Al-Ain naar Shanghai SIPG met gevoel voor understatement.

Voor twintig miljoen euro maakt de 29-jarige international van Ghana de overstap van de Verenigde Arabische Emiraten naar China. Het is een duizelingwekkend bedrag voor dergelijke competities. Maar Gyan is dan ook niet zomaar een speler. De afgelopen drie seizoenen werd hij telkens topscorer van de Verenigde Arabische Emiraten. In 83 duels namens Al Ain, waar sinds kort ook Ryan Babel onder contract staat, was hij in totaal 95 keer trefzeker.

Miljoenen
De transfersom van twintig miljoen maakt Gyan de duurste speler ooit uit de Arabian Golf League, zoals de competitie van de Verenigde Arabische Emiraten heet. De Chinese competitie mag dan geen wereldtop zijn, maar met zijn salaris mag Gyan zich meten met de groten der aarde. Hij gaat bij Shanghai SIPG per maand namelijk een miljoen euro verdienen.

En dat terwijl we met Gyan toch al geen medelijden hoefden te hebben, want bij Al Ain streek hij per maand de afgelopen drie jaar al ruim zes ton op. Zijn uitpuilende bankrekening maakt het gebrek aan internationale erkenning dan ook meer dan goed.

Iets blijvends houdt Gyan dan ook zeker aan zijn loopbaan over. Hoewel hij door menigeen zal worden weggezet als geldwolf, zullen veel mensen in zijn positie dezelfde keuzes hebben gemaakt. Over tien jaar is Gyan door bijna iedereen vergeten, maar zijn zijn miljoenen nog lang niet op.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.